Сорти озимої пшениці для осінньої посухи: який обрати?

Минулого сезону аграрії також стикнулись із посухою, через що постійно переживали через озимі культури. Зокрема, багатьох цікавили питання про строк сівби, її особливості, а також правильний вибір сортів. Представники селекційних інститутів представили свої рекомендації на основі сезону 2019 року.

Сорти озимої пшениці для осінньої посухи: який обрати?

Рейтинг селекційно-генетичного інституту

Експерти селекційно-генетичного інституту рекомендують наступні сорти м’якої озимої пшениці:

  1.     Ліра одеська – має високу урожайність, високу стійкість до посухи на рівні 8-9 балів. Найкраще висаджувати у північно-східних та центральних регіонах.
  2.     Щедрість одеська – має високий потенціал урожайності, стійкий до хвороб сорт. Відноситься до середньопізніх. Стійкий до посухи – цей показник оцінюється на рівні 8-9 балів.
  3.     Мудрість одеська – екстрасильний сорт пшениці з широкою екологічною пластичністю. Відноситься до середньоранніх, стійкий до посухи.
  4.     Катруся одеська – має високий потенціал та високу витривалість перед посухою.  Період вегетації складає від 280 до 285 днів.  
  5.     Житниця одеська – стійкий до хвороб сорт, витривалий до посухи.
  6.     Ліга одеська – має винятковий рівень стійкості перед посухою – 9 балів. Найкращі результати даний сорт показує у південних регіонах з посушливим кліматом.
  7.     Октава одеська – характеризується високою стійкістю до посухи, хвороб, дає стабільний урожай. Адаптований до посушливих регіонів країни.
  8.     Перспектива одеська – має високу продуктивність, стійкий до хвороб та посухи. Сорт витривалий до пізніх строків сівби.
  9.     Манера одеська – має високу продуктивність та скоростиглість. Період вегетації складає від 272 до 275 днів. Жаростійкий сорт із витривалістю до пізніх строків посадки.
  10. Покровська – сорт має високу скоростиглість, продуктивність, стійкий до екстремальної посухи на різних етапах розвитку рослини.
  11. Ветеран – має степовий екотип, тому стійкий до посухи і високих температур. Добре показав себе у степовій зоні. Його не рекомендують висаджувати надто рано, оптимальний строк включає в себе пізній посів.
  12. Наснага – стійкий до посухи та спеки, повністю адаптований до умов півдня країни. Умови вирощування – інтенсивна та звичайна технології.
  13. Зиск – має степовий екотип, підходить для вирощування у степовій зоні.
  14. Пилипівка – має високий рівень адаптивності до посушливих кліматичних умов. Його можна сіяти на ранніх строках.

Якщо говорити про сорти твердої пшениці, то тут до посушливих умов адаптовані наступні: Бурштин, Гранатовий, Континент.

Рекомендації експертів Інституту фізіології рослин і генетики

В Інституті фізіології рослин і генетики склали наступний перелік озимих сортів пшениці, які будуть стійкими до посухи, у тому числі – й осінньої:

  1.     Подолянка – відноситься до сортів інтенсивного типу, середньостиглих. Має високу стійкість до посухи та обсипання зерна. Стійким він є і до вилягання, а також різних хвороб. Подолянка невибаглива до зрошування та строків посадки, попередніх культур на ділянці.
  2.     Богдана – відноситься до десяти найбільш популярних сортів України. Відноситься до середньостиглих сортів, має стійкість до вилягання. Звичайно, Богдана стійка і до посухи, а також хвороб.
  3.     Софія Київська – сорт стійкий до посухи та вилягання, ураження хворобами. Потребує внесення добрив, починаючи восени. Норма висіву складає 5,5-6 млн зерен на один гектар.
  4.     Борія – сорт стійкий до вилягання та посухи, різних хвороб. Потребує внесення добрив в осінній період.
  5.     Малинівка – стійкий до посухи, обсипання та вилягання, характеризується екологічною пластичністю. Відноситься до високопродуктивних із нормою висіву від 5,5 до 6 млн зерен.

Всі ці сорти добре адаптовані до умов клімату в Україні, стійкі до посухи та нестачі вологи, а головне – дають добрий урожай. Таким чином, можна отримати саме ту його кількість, яка була запланована – за умови дотримання технології вирощування.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf