Біржові ціни на пшеницю зросли

Вартість пшениці на світових біржах зросла. Відбулося це через тендери Саудівської Аравії та Єгипту, а також через підвищення цін на кукурудзу та сою. Як результат – котирування змінилися у сторону збільшення.

Актуальна ситуація

Грудневі ф’ючерси французької пшениці додали в ціні до двотижневого максимуму. Навіть курс євро, який зміцнів по відношенню до долара, не припинив це зростання. Зараз країни Євросоюзу разом із Великобританією цього маркетингового року відправили на експорт більше 6 млн тонн м’якої пшениці. А це – майже на 30 відсотків менше, ніж минулого року.

Литва та Латвія у загальному експорті ЄС мають частку м’якої пшениці у 34,6 відсотки, їм поступається Франція із показником 26,5 відсотки. При цьому, французькі аграрії планують збільшити площу під пшеницю до показнику 5 млн гектарів.

Ф’ючерси на борошномельну пшеницю (грудневі) на MATIF підвищилися до 209 євро за тонну.

Експортні продажі пшениці на біржах США впали майже на 20 відсотків. Зараз цей показник становить 597 тисяч тонн. За сезон США продали 16,8 млн тонн – це показник більший минулорічного на 12 відсотків. Фактичний же експорт знизився на 27,6 відсотка. Виросли й грудневі ф’ючерси на пшеницю у США – як на м’яку, так і на тверду озиму й яру.

Нещодавно єгипетський оператор GASC купив 300 тонн пшениці із Росії, строк поставки – грудень-січень. Її ціна впала на 3 долари за тонну, якщо порівнювати із даними двотижневої давнини. Зниження вартості закупівлі на тендерах підтверджує існування загальної тенденції щодо падіння цін на пшеницю. Тим паче, що пропозиції із Аргентини та Австралії зросли.

Що стосується України, то пропозиції пшениці майже відсутні. Це пов’язують із тим, що виробники відклали її продаж на тлі дефіциту опадів та підвищення цін. Трейдери ж продовжують закупівлі пшениці, які зараз знаходяться на завершальному етапі.

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf