Екстремальна посуха та озимий ячмінь: як проводити посівну 2020 року

За останні декілька років південна частина України знаходиться у несприятливих погодних умовах, які призводять до нестачі вологи. Зокрема, на Бессарабії вже 2 роки не одержують гарних врожаїв. При цьому, південні регіони й раніше були посушливими, але ж не катастрофічними. Внесення біологічних добрив, продумані сівозміни, наявність 4-5 відсотків гумусу у шарі ґрунту – все це сприяє отриманню бажаного урожаю. Але, зараз вміст гумусу наближається до критичних відміток у 1,5-2 відсотки – і вже один цей фактор негативно впливає на урожайність.

посуха в україні 2020

Критична ситуація та шляхи рішення

Проблема із низьким вмістом гумусу особливо помітна там, де здебільшого сіяли ріпак та соняшник. Ситуацію врятувати можуть лише багаторічні трави і сівозміни із обов’язковими парами. Також потрібні обмеження для висадки соняшнику до 10 відсотків площ. А ось ріпак тимчасово потрібно виключити зовсім. Такі заходи допоможуть повернути ґрунту його родючість, покращують умови для вирощування майбутніх культур.

Головними культурами південних регіонів мають стати озимі ячмінь та пшениця. Вони можуть давати гарні врожаї навіть у складних кліматичних умовах. Зокрема, ячмінь краще адаптований до несприятливих умов, а висаджувати його можна навіть при найгірших «попередниках». При цьому, віддавати перевагу треба вітчизняним сортам, адже вони добре адаптовані. А ось іноземні не можуть гарантувати очікуваного результату – вони до нашого клімату не адаптовані у повній мірі.

Озимий ячмінь: як сіяти та які сорти вибрати?

Найкращим часом для того, щоб сіяти ячмінь, є перша декада жовтня. Якщо посадку провести раніше, то це призведе того, що культура встигне виколоситися – і загинути у результаті перших заморозків. Звертати увагу на те, чи є в землі волога, не треба – сівбу проводять за будь-яких умов. Ячмінь – така культура, яка не втрачає своєї схожості та може «долежати» до весни. За наявності вологи навесні з’являться сходи – і ячмінь дасть гарний урожай. Раніше аграрії використовували цю особливість, сяючи ячмінь у «лютневі вікна» для ранніх березневих сходів.

Нормою висіву ячменю є 4 млн зерен на один гектар, насіння повинно бути добре протруєним. При цьому, в умовах посухи кращі урожаї дадуть саме зріджені посіви, а не загущені.

Цієї осені аграрії рекомендують використовувати наступні сорти для сівби:

  1.     Достойний – є національним стандартом завдяки тому, що має підвищену адаптивність. Відноситься до скоростиглих сортів, прекрасно підходить для південних регіонів країни. Посухостійкість сорту оцінюється у 7-8 балів, морозостійкість – 7 балів.
  2.     Дев’ятий вал – має високий потенціал продуктивності, підвищену крупність зерна. Сорт може давати високий урожай навіть за нестачі вологи. Відрізняється високою морозостійкістю на рівні 7-8 балів, а це – національний стандарт. Посухостійкість оцінюється на рівні 8-9 балів.

Також слід відмітити сорт Скарб Пальміри, який був виведений не так давно. Його насіння ще немає на ринку, до реєстру внесений лише цього року. Він високоврожайний, дає добрі сходи навіть при недостатній зволоженості ґрунту. Відрізняється високими показниками морозо- та посухостійкості, що робить його добрим варіантом для висадки у теперішніх кліматичних умовах. Залишилось лише дочекатися моменту, коли насіння Скарбу Пальміри з’явиться у вільному доступі.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf