Тільки 10% посівних площ добре забезпечені вологою

Через нестачу опадів протягом другої декади вересня практично на всій території країни продовжує утримуватися ґрунтова посуха і погіршуватися умови підготовки ґрунту для посіву озимих культур.

Тільки 10% посівних площ добре забезпечені вологою Mizez

Нестача вологи

 Кількість опадів за період з 1 серпня по 20 вересня на більшій частині території країни не перевищила 20-40% норми. У багатьох районах сходу та півдня за цей період не випало жодного дощу, який би дав землі необхідну вологу. Таким чином, зволоження ґрунту нинішньої осені гірше торішнього.

Так, на 70-80% площ під посів озимих культур, волога у верхніх шарах грунту відсутня зовсім, а на 30% площ запаси вологи є недостатніми. На окремих площах показники наближалися до критичних. І тільки на 10% площ вологість є оптимальною для посіву, проростання зерна і отримання сходів.

Гострий дефіцит вологи спостерігається не тільки в традиційно посушливих регіонах, а й у північно-західних і центральних областях. А тут у більшості випадків формується задовільне зволоження. Така ситуація вимагає оперативного прийняття рішень з посіву озимих культур.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf