Гаряче

Втрачаємо зернові: урожай 2020 не буде щедрим

урожай 2020

Цього року аграрії прогнозують значне скорочення врожаю зернових. Причини — тепла зима, посушлива весна та заморозки. Не останню роль зіграли й карантинні обмеження, які настигли аграрну сферу. Українські аграрії вже не розраховують отримати щедрий врожай, тому, кажуть, хліба буде менше.

Прогнози 

Міністерство економіки прогнозує, що майбутній врожай складе приблизно 60 млн тонн бобових та зернобобових культур (раніше повідомлялося про 70 млн тонн). Коригування прогнозу було зумовлено тим, що зима була малосніжною, весна — посушливою, а ґрунту майже в усіх областях України катастрофічно не вистачає вологи. Також через економічну ситуацію скоротилися і площі посівів. Минулого року урожай зернових та олійних культур становив 98 млн тонн.

Прогнози аналітиків щодо зниження врожайності культур у 2020/2021 маркетинговому році:

  •         Пшениця — 25,8 млн тонн.
  •         Ячмінь — 7,96 млн тонн.
  •         Кукурудза — 34,3 млн тонн.
  •         Соняшник — 14,3 млн тонн.
  •         Ріпак — 3,15 млн тонн.

Усі показники суттєво відрізняються від торішніх. Такі прогнози варто сприймати як можливий варіант розвитку подій, а не остаточний. Однак зазначимо, що аналітики зробили свої висновки з урахуванням основних факторів, які можуть впливати на майбутній урожай.

Аграрна криза

Експерт Андрій Паливода зазначає, що однією з головних причин кризи є саме низький рівень зволоження ґрунту. Дефіцит вологи зараз становить 35-40% від необхідної норми. Андрій Паливода говорить: 

«У багатьох регіонах країни аграрії вже втратили майбутній урожай через те, що озимі сильно постраждали через заморозки. І наразі вони планують пересівати поля. Насправді ж це дуже ризиковано, адже ґрунт надзвичайно сухий».

Ті посіви (озима група), які вже починали вегетацію, припинили свій ріст через заморозки та нестачу вологи. Сподівання лишаються лише на те, що травень буде більш дощовим і волога допоможе зберегти майбутній урожай.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf