Як зберегти зібраний врожай? Підказки для різних культур

На Херсонщині розпочато збір озимих зернових культур. Але чи не кожен аграрій знає: не той урожай, що в полі, а той що в коморі. І навіть коли зерно вже в сховище існують ризики втрат, які можуть досягати навіть до 70% від загального обсягу через невідповідні умови зберігання. Тому цей процес необхідно ефективно організувати, щоб не втрачати прибуток, коли сховища вже наповнені новим урожаєм. Сьогодні ми зупинимось на основних параметрах, які враховуються під час зберігання зерна насамперед.

Вологість – визначальний показник ефективної технології зберігання зерна в зерносховищах. Аграрії несуть значні витрати, щоб цей показник не досяг критичної позначки, коли можна втратити вже готовий урожай.

Зберігання зерна на елеваторах за прийнятними умовами передбачає вологість не вище допустимої. Цей показник становить 12-16% в залежності від типу культури і терміну розміщення в сховищі. Так, для зернових злакових, які зберігаються до 1 року допустима вологість – 14-15%, для зернобобових – 15-16% і для масляних – 6-8%.           

Технологічно допустима вологість в залежності від терміну зберігання зерна,%

Як зберегти зібраний врожай? Підказки для різних культур | MIZEZ

Ефективна технологія зберігання зерна визначає стан його активної життєдіяльності та організмів, які знаходяться в зерновій масі. Їх розвиток характеризується появою невеликої кількості вільної вологи, яка з’являється якщо перевищено допустимі значення на 0,5-1%.           

Добре зберігається зерно яке має вологість нижче допустимої на 1-2%. У масі середньо-сухого зерна з’являється небезпека посилення інтенсивності дихання і розвитку мікроорганізмів і комах. Тобто можливість зберігання такої маси, а тим більше вологою, обмежена. Зерно, вологість якого перевищує критичну на 2-3% починає швидко втрачати якісні показники.Стан зерна за вологістю у відсотках: 

Як зберегти зібраний врожай? Підказки для різних культур | MIZEZ

Величину вологості зерна зернових, зернобобових та олійних культур визначають стандартним методом:  повітряно-тепловим. Для визначення вологості протягом декількох хвилин використовують прилади – вологоміри, які працюють за принципом електропровідності. На їх показники істотно впливає рівномірність розподілу вологи і наявність різних домішок у зерновій масі. Вологість також визначає кінцеву вартість партії зерна. Так, за кожен відсоток даного показника вище допустимого зменшують фізичну вагу даного обсягу і, як результат, закупівля зернових обходиться дешевше. Якщо вологість нижче – налічують додатково 1% за відсоток зниження.

ОСНОВНІ СПОСОБИ КОНТРОЛЮ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР   

Крім вологості важливо контролювати вплив інших факторів на стан зерна, яке знаходиться в приміщеннях для зберігання. Не правильне зберігання зерна може привести до розвитку шкідливих мікроорганізмів і шкідників, і, в результаті, псування зернової маси. Однак вплив негативних факторів можна контролювати спеціальними способами: аерацією, вентиляцією, охолодженням, хімічним знезараженням і консервуванням. Характеристика способів контролю зберігання зерна

Як зберегти зібраний врожай? Підказки для різних культур | MIZEZ

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf