Особливості зберігання зерна

зберігання зерна

Важливо не тільки виростити та зібрати дорогоцінний урожай, а й зберегти його. Адже через неправильні умови зберігання можна втратити більшу частину зерна, що дісталося нелегкою працею. Про особливості зберігання зерна ми поговоримо прямо зараз.

Вологість та інші чинники

Фундаментальним показником є вологість зерна. Зерно доцільно одразу розподіляти на чотири категорії:

  • сухе (придатне до тривалого зберігання) 
  • частково вологе (вимагає особливої уваги, особливо у теплі періоди);
  • вологе (не слід зберігати без попередньої обробки, наприклад, охолодження);
  • сире (без підсушування його не можна закладати у зерносховища).

Вологість зерна не повинна перевищувати 12–16% (залежно від типу культури та термінів зберігання). Чим вона вища, тим партія зерна буде дешевшою. І навпаки. 

Зерно може швидко втратити товарні якості (або взагалі стати непридатним для споживання), якщо: 

  • неправильно визначили вологість;
  • перед сушінням тримали тривалий час на відкритому повітрі;
  • зерно було уражене хворобами чи шкідниками;
  • його перевозили транспортом, не призначеним для цього. 

З метою кращого зберігання зерна користуються методами провітрювання, вентилювання, хімічного знезараження та хімічного консервування.

Провітрювання зерна (природне чи штучне) проводять для того, щоб у сховищі не накопичувався етилен, водяна пара чи CO2 (продукти розпаду зеленої маси). 

Якщо вологість зерна більша за рекомендовану, його вентилюють. Після підсушення воно буде зберігатися стільки, скільки треба. Для знищення шкідників та хвороб подекуди застосовується охолодження. По суті, це та ж вентиляція, але продування здійснюється холодним повітрям.

Хімічне знезараження доцільно проводити ще до закладання зерна у зерносховища. Це достатньо радикальний метод, однак він допомагає тоді коли всі інші методі безсилі. Зерно обробляють спеціальними розчинами або газом, подекуди фумігують.

При хімічному консервуванні життєві функції окремих компонентів зерна сповільнюються або припиняються. Завдяки консервуванню зерно краще зберігається протягом тривалого часу.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf