Ячмінь: агротехнічні прийоми вирощування

Урожайність та якість ячменю залежить від правильності та послідовності використання агротехнічних прийомів. Правильна технологія збирання й обробки дозволяє уникнути отримання неякісного та пошкодженого товару. Саме тому кожному аграрію важливо знати основні агротехнічні прийоми вирощування ячменю.

Правильне збирання

Збирати врожай ячменю треба за допомогою прямого комбайнування або роздільним способом. У першому випадку це роблять при повній стиглості зерна, у якому 14-17% вологи. У другому — при вологості зерна у межах 30-38% та у фазі воскової стиглості. Якщо запізнитися зі збиранням, можна втратити більшу частину зерна.

Своєчасний збір ячменю дозволяє уникнути розмноження пліснявих грибів на ньому, появи збудників хвороб та заспорення. До того ж це не тільки сприяє збереженню врожаю, а й підвищує його якість. 

Запізнення зі збиранням також призводить до збільшення кількості падалиці. У результаті цього у прикореневій зоні з’являються збудники гнилей, комахи-шкідники, мишоподібні гризуни, борошниста роса, іржасті хвороби тощо. 

Правильна обробка після збирання

Тривалість зберігання зернової маси залежить від виконання усіх важливих пунктів післязбиральної обробки. Повний цикл дій після того, як ячмінь був зібраний, складається з: 

  • приймання та формування партій;
  • очищення від домішок;
  • сушіння;
  • активного вентилювання.

Маса зерна, яка надходить від комбайна, характеризується неоднорідністю за стиглістю та вологістю. Наприклад, за середньої вологості ячменю у 17-18% у ньому може бути частка зерна з вологістю 24-28%. 

Невіянка за високої температури сприяє активному диханню зерна та розвитку мікрофлори. Остання розвивається вже в перші 12 годин після збору — починає накопичуватися вуглекислий газ, розвивається пліснява, зникає кисень. Відбувається самозігрівання зерна, як результат — за вологості невіяного зерна 25-28% вже через 3 дні схожість знижується на 20%.

Своєчасне просушування ячменю та доведення рівня вологості до показників 13-14% значно підвищує стійкість культури до появи кореневої гнилі. Якщо ж говорити про насіння із вологістю 22%, то воно може зберігатися без зниження схожості за температури у діапазоні від 15° до 20° максимум 2 тижні. Якщо вологість досягає показників 24-26% — строк зберігання зменшується до 6-8 діб. Після цього на поверхні зерна починає з’являтися цвіль.

Етап очищення також повинен бути якісним. Це дозволить зменшити кількість збудників хвороб. Обробка ґрунту після збору повинна бути своєчасною — таким чином ви уникнете розповсюдження патогенних мікроорганізмів.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf