В Україні сформувалися оптимальні умови для кукурудзи

Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, поінформувала про те, що в Україні зараз сформувалися сприятливі умови, щоб отримати рекордний урожай кукурудзи, завдяки дощам, які випали на наших теренах у травні. Таким чином можливим став валовий збір зернових у 2020 році на рівні 68 млн тонн.

Тетяна Адаменко розповіла, що травневі дощі повністю забезпечили ґрунт вологою під кукурудзою, соняшником та соєю (пізніми культурами), сформувавши цим ідеальні умови. Наразі рослинам бракує тепла, однак через 3-4 дні в Україні потепліє, за прогнозом Укргідрометцентру. Адаменко вважає, що аграріям удасться отримати врожай обсягом 68 млн тонн цього року, якщо в Україні й надалі будуть сприятливі умови для росту й розвитку кукурудзи, завдяки чому буде можливість зібрати великий урожай зерна цієї культури. Раніше повідомлялося, що Мінекономіки вважає реалістичним прогноз щодо валового збору зернових у цьому сезоні на рівні 65-68 млн тонн.

В Україні сформувалися оптимальні умови для кукурудзи | MIZEZ

Особливість сезону 2020 року

Тетяна Адаменко зазначила, що для отримання 68 млн тонн врожаю зернових необхідний рекордний урожай кукурудзи. Вона розповіла, що великих обсягів зерна пшениці у 2020 році точно отримати не вийде: у березні-квітні в Одеській, Херсонській та інших південних областях була посуха, внаслідок чого постраждали посіви, а саме на півдні Україні розташовано найбільше полів пшениці.

Експерт зауважила, що деякі місцевості південних областей досі страждають від ґрунтової посухи. Незважаючи на те, що завдяки дощам 80% посівних площ України забезпечено вологою, у південних регіонах опади були не такі великі. Рівень забезпеченості ґрунту вологою під ранніми зерновими культурами покращився, однак не став оптимальним, як повідомила Тетяна Адаменко. Аграрії Одеської, Херсонської та інших південних областей, за прогнозами, зберуть урожай на рівні нижче середнього.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf