Суха та волога кукурудза для годівлі корів: що краще?

Питання ефективності годівлі великої рогатої худоби сухою та вологою кукурудзою дослідили в Асоціації виробників молока. Яку кукурудзу краще використовувати, враховуючи вміст крохмалю, перетравність, економічну доцільність: суху мелену чи консервовану?

Кукурудзяний крохмаль існує у 2 формах — аморфній і кристалічній. Перша розщеплюється в рубці, а друга — в тонкому кишківнику завдяки ферментам підшлункової залози.

У сухому зерні міститься лише крохмаль у кристалічній формі, а в корнажі — близько 30% аморфного крохмалю, однак він трансформується у кристалічний під час зберігання.

Суха та волога кукурудза для годівля корів: що краще? | MIZEZ

Суха кукурудза

При використанні в раціоні лише сухої кукурудзи варто додавати ще пшеницю та ячмінь, які містять крохмаль, що легко розщеплюється в рубці. Проте вартість пшениці та ячменю більша, ніж кукурудзи. Замість них виробники молока у США використовують зазвичай силос із кукурудзи, сінаж або силос із люцерни та різні харчові відходи. Останні найчастіше включають апельсинову цедру, яблучний або томатний жом, і з них корови отримують легкорозщеплюваний крохмаль, якого потребують.

Українські молочарі не мають можливості вводити в раціон тварин такі продукти, тому додають пшеницю або ячмінь. Можна ще включати буряковий жом, але силос із нього складно зберігати.

Мінус годівлі сухою кукурудзою полягає у тому, що це вимагає витрат на сушіння, внаслідок чого збільшується її собівартість. Також її потрібно перемелювати на борошно, щоби перетворити певну частину крохмалю на розщеплюваний. Якщо кукурудзяне зерно поєднувати з ячменем і пшеницею, то можна робити крупу.

Волога кукурудза

Для того, щоби зробити кормовиробництво дешевшим, придумали зберігати вологе зерно в рукавах або траншеях. В Україні багато підприємств уводять в раціони жом, щоби вирішити проблему з легкорозщеплюваними вуглеводами. Однак не всі можуть собі це дозволити.

Вологу кукурудзу подрібнюють перед закладанням на зберігання. Дехто вважає, що вологу кукурудзу може вразити пліснява, однак цього не відбудеться, якщо правильно її закласти. До того ж суху кукурудзу так само можуть зіпсувати грибки.

Варто пам’ятати особливості годівлі великої рогатої худоби кукурудзяним силосом. Перед початком використання його рекомендують зберігати 4 місяці. Спочатку в кормі міститься велика кількість легкорозщеплюваного крохмалю, який повинен трансформуватися у кристалічну форму. Велика кількість аморфного крохмалю в раціоні сильно пошкоджує мікрофлору рубця, що може навіть убити корову. Однак при його дефіциті не виробляється рубцевий протеїн, жир, — найцінніший продукт, який продукує мікрофлора рубця.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf