В Україні збільшується кількість молока екстраґатунку

Кількість молока екстраґатунку зростає стабільно вже протягом 10 років. Незважаючи на те, що виробництво скорочується, надходження якісної сировини щороку дедалі збільшується і у відносних, і у фактичних величинах.

Підсумки 1-го кварталу показали, що у структурі молока, зданого на переробку, вперше за історію незалежної України частка екстраґатунку була найбільшою.

В Україні збільшується кількість молока екстраґатунку | MIZEZ

Показники за перший квартал

Усього за період 1-го кварталу цього року від молочнотоварних ферм на переробку надійшло 644,7 тис. тонн продукту. Частка молока екстраґатунку становила 231,3 тис. тонн, тобто 35,9%. Це обнадійлива динаміка, тому що кількість високоякісного молока стрімко зростає щокварталу. У першому кварталі 2020 року його обсяги на 38,5% перевищили обсяги зданого продукту ґатунку «екстра» аналогічного періоду минулого року (+64,3 тис. тонн).

Нарощування обсягів виробництва відбулося внаслідок зменшення виготовлення продукції нижчих ґатунків, у першу чергу — вищого. Всього його надійшло 215,9 тис. тонн, а це на 13,4% менше проти минулого року. Обсяги надходження молока першого ґатунку також скоротилися, хоч і несуттєво:  190,3 тис. тонн (-2,6%).

Найбільше скоротилася частка молока другого ґатунку — до 5,2 тис. тонн, тобто на 76%. Істотне зниження відбулося через активне зменшення поголів’я корів минулого року, адже припинили діяльність насамперед низькоефективні ферми.

Аналізуючи підсумки 1-го кварталу, можна визначити кризу як рушія позитивних змін. Виробники попереджали про ризики значного просідання молочної галузі. Однак карантин може принести і позитивні трансформації. Господарства змушені активніше та ретельніше працювати над підвищенням якості й безпечності сировини, тому кількість молока екстраґатунку зростає уперше за всю історію незалежності України.

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf