Втрати корму від нагрівання

Для отримання високопродуктивного та здорового стада корів потрібно не лише вибирати найкращий збалансований раціон та контролювати споживання. Необхідно також зберегти поживність корму.

Втрати корму від нагрівання | MIZEZ

Які процеси відбуваються в кормі?

Нідерландська компанія Kanters Special Products BV провела дослідження, які зафіксували істотні втрати смаку і поживних речовин навіть в ідеально збалансованому і змішаному кормі великої рогатої худоби. Псується корм внаслідок нагрівання після потрапляння на кормові столи та в годівниці.

Нагрівання корму відбувається тому, що від взаємодії з киснем у ньому розвиваються небажані мікроорганізми (бактерії, дріжджі, грибки). Через це рівень pH корму збільшується, мікроорганізми розвиваються ще більше. Для цих процесів характерне підвищення температури та швидке перетворення цукрів на тепло та воду. Втрата цукру та загалом сухої речовини в кормі призводить до зниження поживної цінності, погіршення запаху й смаку, у результаті чого зменшується його споживання і продуктивність тварин. Ба більше, гриби, що швидше розмножуються за таких умов, виробляють мікотоксини, які негативно впливають на здоров’я тварин. Відкладений ефект цього процесу полягає у нагромадженні мікотоксинів в організмі тварин та розвитку хронічних порушень.

Процес втрати поживності корму через його нагрівання характерніший для теплої погоди. Однак дослідження свідчать про ймовірність цього явища взимку також.

Швидка ферментація під дією кисню розпочинається, щойно силос змішається з іншими інгредієнтами та почне контактувати з повітрям. Це провокує швидке розмноження грибів і дріжджів у силосі, що використовують енергію і протеїн корму. Потім одразу активно починають розмножуватися небажані мікроорганізми. Збільшується інтенсивність нагрівання розданого змішаного раціону при пізньому зборі кукурудзи для заготівлі силосу, коли підвищений вміст золи, наприклад.

Втрата корму в цифрах

При підвищенні температури вище +20°C на кожен градус втрата сухої речовини становить 0,25%. Втрата понад 5% не рідкість. При втраті сухої речовини із силосу показник може складати 100 кг на добу для ферми на 200 корів. За середньої вологості силосу 30% — 330 кг свіжого силосу на день, 10 тонн — на місяць. Добові надої знизяться на 2 л молока на день при втраті 1 кг сухої речовини на корову.

Щоби зберегти поживність корму, міксери, кормові столи та годівниці необхідно чистити щодня. Вчорашній корм не повинен залишатися через його найбільшу контамінацію. Він буде спрацьовувати як мікробна бомба для свіжого корму.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf