Чим замінити кукурудзу на силос?

Кукурудза — одна з найкращих кормових культур, але вона дає найбільший урожай при доброму забезпеченні вологою. За умов її нестачі поживність і врожайність культури знижується. Сорго на силос може стати непоганою заміною кукурудзі, адже ця культура здатна до формування потужної надземної маси та дає великий урожай в умовах посухи.

Чим замінити кукурудзу на силос? | MIZEZ

Переваги сорго на силос, якщо порівнювати з кукурудзою:

  • менші витрати на вирощування, тому висока рентабельність;
  • вищий уміст цукрів у сухій масі в 1,96 рази;
  • у 100 кг маси міститься 22 кормові одиниці, кукурудзі — 23,5 одиниці.

Загалом морфологічні та біологічні особливості сорго близькі до кукурудзи. Однак це менш вимоглива до ґрунтів і вологи культура.

Одна з найбільших переваг сорго — здатність переживати посуху в стані анабіозу, на що не спроможні більшість культурних рослин. Якщо температура сягає понад 30°C та спостерігається нестача вологи, вегетація рослин зупиняється. У такому стані сорго може перебувати до 40 днів. При відновленні сприятливих умов рослини знову починають рости і формують гарні врожаї.

В усьому світі, де стали добре відчутні наслідки глобально потепління, а клімат стає більше континентальним, аграрії звертають увагу на сорго. У цієї культури є всі шанси стати базовим продуктом у харчуванні тварин і людей (коли сорго вирощується на зерно).

Особливості сорго на силос

Сорго на силос стійке до посухи, жаростійке і надзвичайно пластичне до умов вирощування. Культура чудово підходить фермам, яким необхідне постійне постачання висококалорійного корму.

Для виготовлення силосу найкраще зупинитися на сорго-суданкових гібридах і суданській траві. Вони характеризуються оптимальним співвідношенням стебел і листя, які є придатними для раціону тварин. Щоб отримати сіно та сінаж, виготовити корм жуйним тваринам, вирощують трав’янисті гібриди сорго-суданкової трави і суданську траву, які необхідно вчасно збирати. Оптимальним є період до того, як рослини викинуть волоті. Силосне сорго утворює дуже небагато зерна, яке відзначається незначною калорійністю. Найвищий показник поживності культура має на етапі на бутонізації: вміст протеїну в 1,5–2 рази більший, якщо порівнювати з кукурудзою.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf