Технологія виготовлення силосу для великої рогатої худоби

Виробництво силосу - це найбільш простий і ефективний спосіб заготівлі кормів для великої рогатої худоби. Це біологічний спосіб консервування кормових рослин. Як результат – за весь період зимівлі тварини матимуть поживний корм.

Технологія виготовлення силосу для великої рогатої худоби

Підготовчі роботи

Заготівля силосу дозволяє отримати запас корму для осінньо-зимового часу, коли доступу до свіжої трави немає. Виробляють його з трави, коренеплодів, кукурудзи, картоплі та інших рослин.

Силос заготовляють в спеціально призначених сховищах або глибоких траншеях. Другий спосіб застосовується найчастіше, бо він є більш дешевим. Траншею бетонують або обкладають цеглою.

Приготування силосу

Якість силосу залежить від різновиду культур, з яких він виробляється, а також від технології його приготування і умов зберігання.

Для отримання високопоживного продукту рослини слід збирати в найбільш сприятливих для цього стадіях росту. Зазвичай вологість силосу становить близько сімдесяти відсотків. При більших показниках маса починає псуватися. Щоб цієї неприємності уникнути, для поглинання зайвого соку і збільшення в зеленій масі частини сухої речовини в силос додають чисту подрібнену солому.

Для поліпшення якості силосу в нього додають бобові культури - конюшину, люцерну. Їх обсяг становить не більше двадцяти відсотків від загальної маси. Якісний силос виходить при використанні горохової і вівсяної суміші, оскільки горох містить велику кількість цукрів і протеїну.

Щоб отримати силос доброї якості, його необхідно попередньо подрібнити, а потім щільно укласти та ізолювати, щоб перекрити доступ повітря і вологи всередину зеленої маси. Чим щільніше буде укладено сировину, тим більш якісним вийде продукт.

При подрібненні рослин слід звертати увагу на ступінь вологості культур, так, наприклад, при вологості менше сімдесяти відсотків, рослини слід подрібнювати до відрізків завдовжки від одного до двох сантиметрів. Чим вище вологість, тим крупніше повинна бути фракція. Проте, слід пам'ятати і про те, що занадто грубі і жорсткі рослини слід подрібнювати більш ретельно, тому, що тварини не можуть їх пережувати.

Ущільнення зеленої маси в траншеях проводиться за допомогою важких гусеничних тракторів. Необхідно ущільнювати кожен свіжий шар, як тільки його товщина досягне тридцяти сантиметрів. 

При високій вологості зеленої маси потрібне помірне її ущільнення, щоб не викликати додаткового виділення соку. Повільне ущільнення допускається лише при швидкому заповненні траншей (один, два дні), оскільки воно сприяє підвищенню температури всередині силосної ями. Зазвичай процес заготовки силосу займає не більше чотирьох днів.

Силосні траншеї завантажують до верхнього рівня бічних стін, а потім ретельно укривають міцною полімерною плівкою. Поверх засипають шар піску або землі. Силос готовий до вживання через 30 днів.

У якості утеплювача не можна використовувати солому і подібні до неї матеріали через можливе розмноження гризунів. Також солома – це осередок займання, потенційна небезпека, якої не повинно бути на фермі.

Якісно приготований силос має жовтувато - смарагдовий або темно - коричневий відтінок, приємний аромат печеного хліба. Показником якості силосу є його кислотність, яка повинна бути в межах чотирьох одиниць, при цьому зміст молочний кислоти має становити не більше півтора відсотків.

Якщо силос має запах аміаку або оцтової кислоти, він зіпсований. Діставати силос на корм тваринам слід дуже акуратно, щоб не порушити заздалегідь укладені шари. Щоб зменшити транспортні витрати на доставку кормів, силос слід розміщувати в безпосередній близькості від ферми.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

теги :

Схожі статті по темі:

asdf