Лайфхаки заготівлі якісного силосу

Запорукою отримання смачного та поживного силосного корму є висока якість рослинної сировини та дотримання технології заготівлі. Ми розповімо вам, як заготовити якісний силос, який можна буде використовувати у власному господарстві чи спрямовувати на продаж.

Що слід враховувати, розпочинаючи заготівлю силосу?

Для початку треба визначитися із культурою для силосування. В Україні для силосу використовується переважно кукурудза. Також можна виготовляти корм із бобових і злакових (найчастіше вони міксуються). Обов’язково слід враховувати строки збирання: кукурудзу на силос краще збирати у фазі воскової стиглості, а для бобових і злакових оптимальним є початок воскової стиглості. 

Розпочинати саму заготівлю теж треба виважено. Адже із дозріванням поживна цінність рослин зменшується, вміст протеїну поступово знижується,а внаслідок потовщення стінок рослинних клітин збільшується обсяг неперетравної клітковини. Натомість забезпечується достатній вихід сухої маси. Дотримуйтеся балансу між усіма цими критеріями. 

Проблема вологості силосного корму

Однією з найголовніших проблем, що виникають у процесі заготівлі силосу, є його надмірна вологість. Вона може спричинити істотну втрату поживних речовин. Для того, щоб досягти оптимального вмісту вологи у силосній масі, змішуйте більш вологу культуру із сухішою (наприклад, подрібненою соломою).

Вологість злаково-бобових сумішей можна знизити, прив’яливши суміш на сонці одразу після скошування. Скошену зелену масу слід розкласти у полі тонким шаром на високій стерні (для додаткового провітрювання) й не забувати час від часу ворошити її. Слідкуйте, щоб до корму не потрапила велика кількість ґрунту (разом із ним можуть потрапити, наприклад, клостридії, що ускладнять процес бродіння, а надалі спричинятимуть розлади травлення у корів). 

Забезпечуйте правильну ферментацію

Якщо у силосній масі створено безкисневі умови, процес ферментації проходить без проблем. Для цього зелена маса має бути добре подрібнена (оптимально — від 2 до 5 см залежно від вологості), ущільнена та герметично накрита зверху та з боків (можна використати плівку).

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf