На Вінниччині приймають молоко по антирекордній ціні — селяни у розпачі

Селяни на Вінниччині зізналися, що ситуація зі збутом молочної продукції в них вкрай складна — літр молока там зараз приймають за рекордно низькі 4,50 грн. 

Вимушені продавати молоко за копійки

У господарстві жителя Хмельницького району Віталія Прокопчука 3 корів, для доїння яких він нещодавно придбав спеціальний апарат. Раніше доїв руками, але довелося витратитися на обладнання. Каже, що був вимушений вжити таких заходів через вимоги закупівельників, які відмовляються приймати видоєне руками молоко:

“Усі закупівельники дають однакову ціну. Платять за нього дуже мало і кажуть, що молоко, видоєне руками, “не сортове”. Найгірша ситуація у тих селян, які тримають багато корів їм нікуди дівати молоко і вони вимушені продавати його за безцінь”.

Віталій каже, що взимку справи йшли добре — за літр молока отримував 6 гривень. Зараз ціна впала до рекордних 4,50 грн:

“Мінеральна вода у магазині дорожча, хоча її просто викачують зі свердловини. А догляд за худобою вимагає не тільки часу, а й чималих коштів, корми не дешеві…”.

Фахівці пояснили причину

В Асоціації виробників молока кажуть, що оплата за літр молока залежить від регіону. Селянам платять від 4,5 до 6,5 грн, натомість великі підприємства, які здають молоко першого ґатунку та екстракласу, отримують 10-11 грн за літр.

Селяни розуміють, що ціна на молоко тепер залежить від його якості, адже ніхто може гарантувати безпеку продукції, яку розливають у пластикові пляшки і продають “з тротуару”. Проте для них продаж молочної продукції є основним заробітком, і через підвищення вимог до якості молока дехто може зазнати серйозних збитків.

Покращення ситуації прогнозують на період послаблення карантину, коли буде підвищуватися попит. За сприятливого сценарію початок зростання цін можливе і раніше, кажуть фахівці. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf