Комфортне утримання корів — запорука їхнього здоров’я та продуктивності

Сучасне тваринництво тяжіє до постійної інтенсифікації виробництва. Однак за такої стратегії фермери часто нехтують “маловажливими” на перший погляд аспектами фізіології та поведінки великої рогатої худоби. Між тим, якщо зробити умови утримання тварин трохи комфортнішими, покращиться не лише їхнє здоров’я, а й збільшиться продуктивність. 

Які умови мають бути у корівнику?

Запорукою гарного самопочуття корів є:

  • зручні місця для відпочинку;
  • провітрювання приміщення;
  • вільний доступ до їжі;
  • необмежений доступ до води.

Підкреслимо, що у стійлі корові має бути зручно лежати, адже ці тварини за комфортних умов  лежать до 14 годин на добу (якщо підстилка м’яка, а місця достатньо). У тварин, які лежать довше:

  • збільшується синтез слини й підвищується рН рубця, що дає змогу добре перетравлювати корми з високим вмістом протеїну;
  • підвищується інтенсивність циркуляції крові у вимені (надої молока стають більше на 8%);
  • не перевантажуються суглоби й копита.

Температуру повітря у корівниках слід підтримувати у межах від +7 до +17°C: корови полюбляють прохолоду. Якщо ж температура перевищує норму, тварини втрачають апетит, і їхня продуктивність падає приблизно на 20%. 

Слідкуйте за тим, щоби вологість повітря не перевищувала норму, інакше корови можуть відчувати холодовий стрес. Адже, видихаючи, одна тварина виділяє до 10 літрів рідини на день, й у сукупності це може сильно вплинути на вологість повітря у приміщенні.

Звернути увагу слід і на загазованість повітря. Чим більше корів утримується у приміщенні, тим більшою є загазованість повітря. Токсичні гази (аміак, метан, двоокис вуглецю) можуть подразнювати дихальні шляхи тварин і призводити до зменшення продуктивності. 

Бактеріальне навантаження повітря у нормі має становити 150 КУО (бактерій) на літр повітря. Вентиляція у корівнику має бути справною й ефективно працювати незалежно від пори року.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf