Викладачка виробляє молоко екстра-класу на власній фермі

Викладачка Харківського національного економічного університету Наталя Коваль вирішила кардинально змінити професію та стати фермером. У 2013 році вона разом з чоловіком заснувала невелике фермерське господарство у селі Хотімля, а зараз колишня викладачка виробляє молоко екстра-класу на власній фермі.

молоко екстра-класу

З чого все починалося

Наталя Коваль разом з чоловіком викупили фермерське господарство «Юпітер», яке раніше було збитковим. На його місці вони створили тваринницький комплекс за сучасними стандартами.

Наталя Коваль розповіла, що спонукало її на такий рішучий крок:

«Я хотіла давати своїм дітям лише якісне молоко. Але такого на прилавках магазинів не знайшла. Поділившись своїми переживаннями з чоловіком, почула від нього пропозицію створити власне фермерське господарство».

Подружжя Коваль повністю розібрало старі приміщення корівників, на місці яких побудували нові, при цьому всі вони відповідають сучасним стандартам. У господарстві мають корів чорно-рябої породи, яких тримають у приміщенні безприв’язним способом. 

Перед початком будівництва усе було детально продумано умови утримання корів, логістику, особливості відвантаження готової сировини. До речі, на фермі діє сучасна технологія доїння, яка і дозволяє виробляти молоко екстра-класу.

Результати роботи

Наразі фермерське господарство Коваль тримає 300 корів, яких доять три рази на день. Одна корова дає 25 літрів молока на добу. Це дозволяє отримувати 7 тонн сировини найвищої якості. Більша частина молока реалізується великій міжнародній компанії, філіал якої розміщений у Києві. Рештою вигодовують молодняк та використовують для роздрібної торгівлі. 

Також на фермі працює особлива система обліку продуктивності корів. Спеціальна програма ідентифікує кожну тварину і визначає, скільки на добу від неї отримано молока. Також є генетична та ветеринарна карти. Такі дані необхідні для аналізу, який допомагає постійно підвищувати якість продукції.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf