Унікальне хобі: фермер з Одещини розводить породистих безрогих кіз


Джерело: https://bilyayivka.city/

На Одещині фермер розводить породистих безрогих кіз — але не для заробітку, а просто тому, що йому це подобається. Анатолій Животоков запевняє, що він планує активно розвивати господарство, але його діяльність не має комерційних мотивів.  

Як усе починалося

Анатолій Животков каже, що кози для нього — тварини особливі. У його родини було чимале господарство, тому з дитинства він ріс біля кіз та корів. Зізнається, що завжди і сам хотів мати цих тварин, але довго не наважувався завести — дружина була проти. 3 роки тому він-таки її вмовив — тепер у них своє невелике господарство.

Раніше Анатолій працював у декількох сферах — мав теплиці з квітами, займався перевезенням вантажу. Більшу частину свого життя він провів за кермом — 10 останніх років працював водієм швидкої допомоги.

Догляд за козами як хобі 

Анатолій зараз має 5 кіз, які живуть вдома, та ще 10, які знаходяться в загоні на свободі. Каже, одна тварина за день дає 2 літри молока, іноді 3. Кози гуляють на різнотрав’ї, не хворіють на туберкульоз, це і відрізняє їх від корів. Тому козяче молоко можна вживати сирим.

Фермер спростовує міф про те, що молоко кози має неприємний запах. Він говорить, що все залежить від догляду за тваринами. Якщо він ретельний, то ніякого запаху не буде. А козяче молоко дуже корисне, особливо для тих, хто має підвищений тиск. Але вживати його треба в міру — по стакану двічі на день.

Анатолій робить із козячого молока бринзу і займається цим процесом сам, дружину не залучає. А ще нещодавно в господарстві сталися зміни — до стада приєднався і цап. 

Кози для Анатолія не просто тварини, з яких можна отримати користь. Він їх любить, називає «зайцями», турбується. Зокрема, ретельно підбирає корм.

Фермер каже, що отримує від свого хобі задоволення, а от прибутку поки що не має. Але останнє для нього не головне, хоча в майбутньому вони з дружиною все ж планують зробити власний бізнес. А поки що, каже, кози для нього як діти і йому подобається турбуватися про них.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf