Як вижити молочникам в умовах карантину? | MIZEZ

В усьому світі спостерігається зниження попиту на молоко через карантин. Про те, які виробники молока виживуть у цій ситуації, розповів економіст інвестиційного департаменту ФАО ООН Андрій Ярмак на антикризовій онлайн-конференції молочного сектора.

На думку експерта, вдало перенести цей несприятливий період вдасться лише тим молочникам, що мають ефективні способи виробництва. Вплинути на зниження попиту неможливо. Зараз як ніколи актуальними є такі фактори: низька собівартість, висока якість продукції та налагоджені канали реалізації.

Як вижити молочникам в умовах карантину? | MIZEZ

Ситуація у світі

Великі підприємства гірше долають кризу, ніж сімейні ферми. Це добре помітно на прикладі виробників молока у США. Ця країна сильно залежить від найманих працівників-іноземців. Зараз кордони закриті, працювати на індустріальних молочних підприємствах нікому, тому з’являються великі проблеми.

У Європі фермерам країн, де уряд не підключається для вирішення проблеми, взагалі доводиться зливати молоко в каналізацію. В Італії уряд зараз старається закуповувати молоко та направляти його на сушку для виробництва сухого молока, термін зберігання якого значно довший (до 8 місяців цільного та до 3 років знежиреного), а за умов якісної сировини та дотримання технологій виготовлення воно має ті самі корисні властивості, що й свіже.

Андрій Ярмак попереджає, що скоро почнеться інтенсивна заміна молочних жирів на дешевші рослинні аналоги, зокрема це стосується небагатих країн.

На заваді експорту й імпорту також стоїть дорога та складна логістика. Транспортування продукції до іншої країни стало проблемним та ризикованим, адже невідомо, коли товар прибуде до замовника. Пощастило тим виробникам, які перебувають близько до великого ринку збуту.

Українські реалії

Понад 80% молока, яке приймають для подальшої переробки, надходить із комерційних підприємств. Воно відповідає нормам та вимогам до якості і безпеки (у класичному їх розумінні). Свіже домашнє молоко з примітивних господарств часто не відповідає всім нормам безпеки. До того ж його перевірка коштує дорожче, ніж виробництво самого продукту. Це соціальна проблема, що залежить від державної політики. Єдиним місцем збуту великої кількості домашнього молока залишається ринок, однак зараз більшість ринків зачинено. Виробники молока виживуть, якщо оптимізують процеси виробництва відповідно до всіх сучасних стандартів якості та безпеки.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf