Як криза вплине на молочну галузь?

Уже до поширення коронавірусу було зрозуміло, що світова молочна промисловість зовсім скоро зміниться. Про те, як криза вплине на молочну галузь України, розповіла Ольга Козак, представник IFCN в Україні та провідний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Основний стримуючий фактор для споживання молочних продуктів відповідно до рекомендацій в Україні — низькі доходи більшості населення. До пандемії лише 10% родин споживали достатню кількість молочної продукції відповідно до рекомендованих норм (390 кг на рік на 1 особу) та рівня розвинених країн. Українці споживають переважно питне молоко та кисломолочні продукти.

Через світову економічну кризу, про наближення якої говорять фахівці, зменшиться рівень доходів населення. Споживачі будуть змушені перейти на більш дешеві молочні продукти, обсяги споживання зменшаться загалом. Українці через невисокий рівень доходів до кризи відчують ці фактори особливо гостро. Негативні процеси призведуть до змін у молочній галузі України.

Як криза вплине на молочну галузь? | MIZEZ

Господарства населення

Найімовірніше, активізується натуральне виробництво, адже так мешканці сіл зможуть забезпечити свої родини молочними продуктами. Через пандемію люди ще більше запевняться в необхідності виробництва продуктів і їх зберіганні, особливо за умови низького рівня доходів, які за прогнозами мають стати ще меншими у найближчі 2 роки. Отож населення буде й надалі самостійно виробляти молочні продукти, щоби забезпечити свої родини.

Також наслідки пандемії коронавірусу змусять тих фермерів, які були готові згорнути молочне виробництво, замислитися над доцільністю такого кроку та відкласти його на майбутнє або ж узагалі відмовитися від нього. Однак це станеться, якщо відновлять роботу традиційні точки збуту продукції (сільські ринки), які було тимчасово зачинено на період карантину.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf