Коронавірус вплинув на всі галузі економіки. Крім аграрної

Підбиваючи підсумки першого кварталу 2020 року можна помітити, що показники практично всіх галузей економіки погіршилися більшою чи меншою мірою. Стабільною є лише аграрна сфера. Однак експерти підкреслюють, що стабільність сільського господарства здебільшого зумовлена вичерпанням статистичного ефекту, пов’язаного зі зміщенням термінів збору врожаю у попередньому кварталі. Про це повідомляє агропортал propozitsiya.com.

Коронавірус вплинув на всі галузі економіки. Крім аграрної | MIZEZ

Які галузі економіки постраждали від коронакризи найбільше? 

Згідно з даними за перший квартал 2020 року, від коронакризи найбільше постраждала транспортна сфера й увесь сектор послуг. Повідомляється, що валова додана вартість знизилася:

  • у галузі розміщення  — на 8,8% р/р;
  • транспорту — на 8,6% р/р;
  • інших послуг — на 13% р/р.

Значних збитків транспортному сектору завдало також скорочення транзиту газу. Складна ситуація у держбюджеті зумовила зниження валової доданої вартості галузей економіки, що фінансуються із бюджету (освіта, медицина, оборона та управління державою). Доходи банків зменшувалися, а витрати зростали. Це серйозно вплинуло на валову додану вартість сектору фінансової та страхової діяльності. 

Виграли від коронакризи торгівля, інформаційна та телекомунікаційна сфера. Не дивно, адже українці протягом карантину стали більше часу проводити в інтернеті, а багато хто перейшов на дистанційну форму роботи або навчання. 

Нагадуємо, що експерти відмічають зменшення інвестицій у сільське господарство майже на третину протягом першого кварталу 2020 року. Цю думку висловив Олександр Захарчук, завідувач відділом інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Інституту аграрної економіки. Такий спад інвестування є одним із найбільших, починаючи з 2015 року. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf