Інвестиції в агросектор у 2020 році зменшилися

За перший квартал 2020 року інвестиції у сільське господарство зменшилися приблизно на третину. Олександр Захарчук, завідувач відділом інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Інституту аграрної економіки називає такий спад інвестування одним із найбільших, починаючи з 2015 року.

Інвестиції в агросектор у 2020 році зменшилися | MIZEZ

Чому так сталося?

Протягом січня-березня 2020 року обсяг капіталовкладень у сільське господарство та мисливство становив близько 7,1 млрд гривень, що на 35,3% менше, ніж у цей же період у 2019 році. Тоді в аграрну сферу вклали майже 10,9 млрд гривень. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України. 

Олександр Захарчук підкреслює, що цьогорічне зменшення обсягу капіталовкладень пов’язане з пандемією коронавірусу та карантинними обмеженнями, що були введені на державному рівні для боротьби з хворобою. Дуже мало коштів інвестували у лісове господарство (на 67,1% менше, ніж у першому кварталі 2019 року). А от рибне господарство майже не постраждало: інвестиції скоротилися лише на 3,2%. 

Коронавірус, однак, — це лише одна з причин падіння капіталовкладень у сільське господарство. Загалом проблеми почалися задовго до пандемії COVID-19 — ще у 2019 році внаслідок “непослідовної та недосконалої інвестиційної політики держави в аграрній сфері”, — підкреслює Олександр Захарчук.

У сільське господарство тривалий час інвестували за принципом залишкового виділення коштів із бюджету, хоча саме ця сфера приносить державі від 11 до 15% валової доданої вартості. Внаслідок таких дій в українському агро загострилося чимало проблем: починаючи від нерозвиненості інвестиційної та інноваційної інфраструктури, недостатньої ліквідності інвестицій і закінчуючи недостатнім фінансуванням заходів з розвитку шляхової мережі села.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf