Бекмес — додатковий заробіток із нереалізованих кавунів

Юрій Гусєв, голова Херсонської ОДА, повідомив про те, що в Голопристанському районі відкривається цех із виробництва кавунового меду.

Гусєв зауважив, що розмова про бекмес, тобто переробку кавунів, почалася ще минулого року. У 2020 році виробництво бекмесу буде продовжено на «Зелених хуторах Таврії». І знову воно буде крафтовим.

Як виготовляють бекмес

Олександр Долинко, керівник проекту «Зелені хутори Таврії», зазначив, що продукт готують на Херсонщині здавна, тому для багатьох мешканців краю це смак дитинства.

Зараз продукт можна виготовляти з кавунів, які не пускають на продаж: однобокі, маленькі. Вони так само солодкі, як і крупні, що відправляються на реалізацію. Із таких «неформатних» плодів можна отримати прибуток.

Із кавунів виймають м’якоть і видавлюють із неї сік, який зливають у великі дека та виварюють на тихому вогні від ранку до пізньої ночі. Волога з соку повинна випаровуватися повільно, процес займає близько 12 годин. Готовий продукт фасують у банки.

Виробник наголошує, що кавуновий мед — це не лише смачно, а й корисно для здоров’я. Його можна вживати людям із діабетом, проблемами з нирками, тим, хто прагне схуднути (у 100 г 106 калорій). Це натуральний продукт без добавок. Олександр Долинко називає бекмес «зимовим кавуном».

Керівник проекту розповів, що минулого року було виготовлено лише 90 л продукту, яким пригощали туристів. У цьому сезоні планується виготовляти в 10 разів більше (першу тонну) завдяки невеликому цеху. Долинко сподівається, що фермери з інших районів Херсонської області підхоплять ідею, адже це можливість додатково заробити. Він планує пропонувати їм відсоток за сік із кавунів, які зазвичай просто викидають після збору насіння. Для виготовлення кавунового меду цілком можна використовувати різні сорти.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf