Чого очікувати від нинішнього фруктово-ягідного сезону?

Наступило календарне літо, а з ним розпочався сезон фруктів і ягід. Ціни на оптових ринках поступово знижуються, однак вони все одно на 50–70% вищі, ніж торік. Про це повідомляє Андрій Ярмак, експерт інвестиційного відділу ФАО. Зазначається також, що навіть у пік сезону фрукти будуть коштувати дорожче, ніж у 2019 році. Але якщо на ринок поступить продукція українських виробників, можна розраховувати на часткове зниження цін. 

Чого очікувати від нинішнього фруктово-ягідного сезону? | MIZEZ

Втрати аграріїв через складні погодні умови

Експерти констатують, що високого врожаю фруктів і ягід від українських аграріїв цьогоріч не буде: завадили примхи погоди. Спочатку посуха, а потім холодний травень із дощами та приморозками спричинили проблеми з:

  • ранньою черешнею (її зберуть на 30% менше, ніж у 2019 році),
  • полуницею (існує ризик зібрати врожай низької якості).

“Дощі сприяють появі плісняви, гнилі, а дощі з градом пошкоджують самі ягоди”, — зазначила Ірина Кухтіна, президент асоціації “Ягідництво України”. 

За свідченнями синоптиків, у західних регіонах у травні спостерігалися заморозки до 3°C, від яких постраждала городина, плодові й баштанні культури. Через перезволоження ґрунту втратили частину врожаю суниці й херсонські аграрії. 

Позитивною новиною є те, що на ринку з’явиться більше української лохини, адже більшість нових плантацій цієї ягоди цьогоріч вступають у фазу плодоношення. Перший врожай лохини ягідники зможуть зібрати вже приблизно через місяць. До того ж, на Півдні ситуація з усіма іншими ягодами (аґрус, малина, порічки) цілком нормальна.

Нагадуємо, що українські ягідні господарства заклали великі плантації лохини й через кілька років вийдуть на обсяги промислового плодоношення. Тому можна спрогнозувати те, що зовсім скоро виробники займуться ще й заморожуванням і переробкою цієї популярної ягоди. 

Вже зараз деякі фермери почали вкладати гроші у сховища із регульованим газовим середовищем для зберігання лохини.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf