Вартість плантації лохини склала 200 тисяч гривень

Фермер Ярослав Мовчун із Житомирської області займається вирощуванням лохини. Перед тим, як розпочати цей бізнес, дослідив ринок. У результаті виявив, що пропозиція смородини та малини є достатньою, а ось лохина – продукт популярний, але його значно менше. Саме тому й він і вирішив зайнятися вирощуванням цієї культури.

Вартість плантації лохини Mizez

Бізнес на лохині

Спочатку фермер підготував під ягоди 0,6 гектара, а зараз площа складає вже 4. Частину цієї землі займає лохина, а іншу територію – малина, а також плодовий сад. Щоб створити плантацію лохини аграрій витратив 200 тисяч гривень. При цьому, кожного року вартість обслуговування полів тільки зростає. Фермер говорить, що у розвитку бізнесу йому допомагають конференції та семінари, які він відвідує. Інколи він залучає спеціалістів-агрономів.

Під час сезону фермер працює на полях разом із родиною, є й декілька найманих робітників. Було створено систему поливу, контролювати яку можна за допомогою планшету – дистанційно. Це допомагає покращити догляд за рослинами, а також уникнути зайвих витрат вологи. Також фермер створив спеціальний комбайн для збору стиглих ягід, що значно економить сили та час.

Багато зусиль довелося витратити на боротьбу з птахами, які хочуть поласувати стиглою лохиною. Зараз фермер використовує звуковий відлякувач, а також спеціальний макет у вигляді повітряного змія, плівку із старих відеокасет. Останньою обмотали кущі як павутиною. Результат – жодна ягода не постраждала. Та й для самих птахів шкоди немає.  

Цього року сезон лохини розпочався пізніше. Зараз фермер продає свій продукт по 350-400 гривень за кілограм. А от у перший рік роботи господарства аграрій знизив вартість свого продукту вдвічі. Господарства має власну доставку, а також сайт – все це допомагає розвивати бізнес, залучати нових клієнтів. Також тут виготовляють соуси та джеми із надлишків продукції, яку не вдалося реалізувати.

Нагадаємо, що зараз в Україні є 3000 гектарів лохини – і за прогнозами експертів через 5 років кількість площ тільки зросте. Минулого року було зібрано 6 тисяч тонн, а ось у 2020 очікують тільки 4,2 тисячі. Все через весняні заморозки, які призвели до втрати насаджень.

Читайте також: УКРАЇНСЬКІ БІЗНЕСМЕНИ ПОЧАЛИ БІЛЬШЕ ЦІКАВИТИСЯ ВИРОЩУВАННЯМ ЯГІД

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf