Рекордно низька ціна на арбуз

На початку вересня ціни на кавуни в Україні досягли свого мінімуму за сезон.

ціни на арбуз

Так, за останній тиждень смугаста ягода подешевшала в середньому на 20% і сьогодні відвантажується з господарств за цінами від 1,2 до 3 грн/кг. Основною причиною зниження цін на кавуни є сезонне збільшення пропозиції цих ягід на ринку. Наразі завершується збір кавунів пізніх сортів в основних регіонах виробництва — Херсонській та Миколаївській областях, і виробники повідомляють, що урожай саме пізніх сортів кавунів в цьому році майже не постраждав. Відповідно, пропозиція місцевих кавунів перебуває на досить високому рівні. Таким чином, під кінець сезону значних цінових стрибків в сегменті кавунів не очікується.

Нагадаємо, що через аномально холодний травень та дощі в червні виробники втратили частину врожаю ранніх сортів кавунів. За попередніми оцінками, зниження виробництва ранніх сортів кавунів досягло 50%. Відповідно, через брак пропозиції, Україна в червні вимушена була імпортувати значні обсяги баштанних культур. За перше півріччя 2020 року Україною було імпортовано 2100 тонн баштанних культур, загальною вартістю $2 млн. Для порівняння: роком раніше імпорт кавунів та динь був у 3 рази нижчим, як у натуральному, так і у вартісному виразі.

Зазначимо, що незважаючи на досягнення мінімального цінового рівня за сезон, сьогодні кавуни в Україні реалізовуються в середньому на 65–70% дорожче ніж в аналогічний період минулого року. На початку вересня 2019 року смугаста ягода відвантажувалася з господарств по 0,9–1,5 грн/кг.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf