Колишній учасник АТО та волонтер створили плантацію лохини на Львівщині

Волонтер Ярослав Коминський та колишній учасник АТО Олександр Джунківський минулого року почали вирощувати лохину у Львівській області. Але сама ідея виникла ще чотири роки тому. Цього року урожай із плантації склав 200 кілограм. Фермери продавали її по нижчій ціні, ніж на ринку.

Не просто бізнес

Плантація лохини знаходиться поряд із селом Липники у Львівській області. Зараз тут висадили 3 тисячі кущів, урожай із яких скуштували прямо на плантації приблизно півтисячі гостей. Рости кущі будуть приблизно 40-50 років. При цьому, вирощувати лохину можна навіть вдома. А для цього на плантації можна купити рослини у горщиках.

Перед тим, як вирощувати ягоду, майбутні фермери провели складний та всебічний аналіз. У результат закупили саджанці із Івано-Франківщини та підібрали сприятливе для рослин поле. Для вирощування використовують італійські біопрепарати, регулярно поливають. І результат такої діяльності не може не радувати.

Окрім користі у вигляді смачних ягід та прибутку від їх продажу, така плантація стала своєрідною реабілітацією для Олександра Джунківського. Робота тут  - це допомога у лікуванні посттравматичного стресового розладу.

Колишній учасник АТО та волонтер створили плантацію лохини на Львівщині

Також плантація не просто дає ягоди, а й є незвичною атракцією для відвідувачів. Так, вони мають змогу самостійно назбирати ягід, а не просто купити. Саме для цього тільки за сезон 2020 року на плантацію приїхало півтисячі людей, щоб зібрати ягоди. І платили вони за це усього 200 гривень.

Самі ж фермери за фахом аж ніяк не аграрії. Так, Ярослав був юристом та волонтером, а Олександр – працював із деревом, а потім пішов на фронт. Там вони й зустрілися, а згодом вирішили у мирному житті створити власну справу.

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf