Українська лохина: смачно, але дорого

На ягідний ринок вже надійшли перші партії лохини, вирощеної українськими фермерами. Поки що це не оптові партії ягоди, а дрібні обсяги, вирощені в теплицях на Заході України. Про це повідомляє east-fruit.com.

Коштує українська лохина більше імпортної. Виробники ягоди стверджують: платіть більше, але отримуйте відмінний смак і високу якість. І підтримуйте українського виробника. За кілограм вітчизняної лохини зараз просять в середньому від 400 до 500 грн (це близько $ 15-17), якщо це дрібний опт. При цьому за кілограм іспанської ягоди (якщо купувати її оптом) потрібно буде заплатити 300 грн, тобто $ 11.

Українська лохина: смачно, але дорого | MIZEZ

Чому все-таки лохина коштує так дорого?

Аналітики повідомляють, що високі ціни на лохину зумовлені тим, що в нинішньому році сезон дозрівання ягоди затримався на цілий тиждень (і навіть більше). З огляду на те, що травень видався холодним і дощовим, виробники цієї смачної та корисної ягоди зазнали значних втрат врожаю.

У червні 2019 року на ринку покупцям активно пропонували українську лохину, вирощену на Півдні України й на Закарпатті у відкритому ґрунті. Тоді за цю ягоду просили скромні 200-240 грн за кг (в середньому, від $ 7,5 до $ 9,4). Виходить, що рік тому українська лохина була майже вдвічі дешевше, ніж зараз.

Очікується, що перші партії лохини не з теплиць надійдуть в продаж приблизно через 7 днів. Також у 2020 році очікується початок плодоношення нещодавно закладених насаджень лохини, тому більшість гравців цього ринку вважають нинішній сезон досить перспективним.

Нагадуємо, що за словами Андрія Ярмака, експерта інвестиційного відділу ФАО, ціни на фрукти, ягоди та овочі на оптових ринках поступово знижуються, однак вони все одно на 50-70% вище, ніж торік. І навіть у пік сезону фрукти коштуватимуть дорожче, ніж в 2019 році.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf