Чи виростуть ціни на овочі з “борщового набору”?

Майже весь травень в Україні трималася прохолодна та дощова погода. Такі погодні умови серйозно вплинули на ріст і розвиток культурних рослин й, відповідно, на гуртові та роздрібні ціни на цю продукцію. Як змінилися ціни на так званий “борщовий набір” і чи справді він стане не зовсім бюджетним? Дізнайтеся з матеріалу MIZEZ.

Чи виростуть ціни на овочі з “борщового набору”? | MIZEZ

На які овочі негативно вплинули травневі дощі?

Внаслідок несприятливих погодних умов найбільше постраждала картопля, капуста та цибуля. Такі дані оприлюднили експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА). 

Вони повідомляють, що подекуди картопля сходила нерівномірно й доволі погано. В умовах підвищеної вологості непогано почували себе збудники різноманітних хвороб рослин. Водночас аграрії просто не могли обробити посіви пестицидами через сильні та тривалі дощі. Зараз погода вже значно покращилася, тому деякі експерти прогнозують непоганий урожай картоплі й не бачать причин для зростання цін. Зараз картопля нового врожаю коштує так, як і торішня — від 8 до 10 грн за кг. 

Нагадуємо, що, незважаючи на оптимістичні прогнози, деякі фермери-картоплярі й досі мають складнощі зі збутом своєї продукції й змушені залишати молоду картоплю прямо в полі. Також зараз спостерігається перенасичення картопляного ринку. Адже чимало аграріїв розширили площі посіву молодої картоплі після значного підвищення цін на неї у минулому сезоні. 

Моркві ж, на відміну від картоплі, затяжні дощі пішли на користь. У Центрі та на Півночі країни морква сходить доволі непогано. 

Про буряк поки що складно сказати, адже їх лише починають сіяти. Важливим фактором є те, що українські споживачі споживають усе менше буряку протягом останніх років, тому ціна на них поступово знижується. Якість же залишається незмінною.  

На врожай білокачанної капусти дощі вплинули негативно. На ранніх сортах розвинулися бактеріальні захворювання, з якими складно боротися. Цьогоріч площі під капустою зменшаться, тому можна очікувати ріст цін. 

Протягом карантину на цибулю значно підвищився попит. Ціни на цей овоч можуть рости й далі. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf