Аграрії у розпачі: рекордно знизилася ціна на кабачки

На Півдні України збільшилася пропозиція кабачків та огірків, і внаслідок цього ціни на них різко впали. Про це повідомляє інтернет-видання seeds.org.ua. Причинами такого збільшення обсягів товару на оптових ринках називають раптове підвищення температури повітря та значне покращення погоди. Все це сприяло швидкому дозріванню овочів.

Кабачки на Херсонщині продають за безцінь

На гуртовому ринку “Нежданий” (в народі — “Копані”), розташованому у с. Великі Копані на Херсонщині, зранку 8 червня кабачки продавали за 3-4 грн за кг. Після полудня ціна впала до 2 грн за кг, а от у кінці дня ці овочі віддавали майже даром — за 1 грн за кг!

На наступний день фермери очікували підвищення цін на кабачки, адже у всіх інших регіонах їх реалізують в рази дорожче. Наприклад, на Київщині, на гуртовому ринку “Столичний”, ці овочі продають за 3-5 грн за кг. Однак очікування херсонських аграріїв не виправдалися. 

До полудня 9 червня ціна на кабачки так і не перевищила 1,5-2 грн за кг. Аграрії-постачальники цих овочів лише розводять руками й намагаються продати товар хоча б (!) по 1 грн за кг! Адже пропозиція надзвичайно велика при нижчому попиті. 

Ситуація з цінами на інші овочі

Огірки на гуртовому ринку “Нежданий” (“Копані”) на початку цього тижня продавали, звичайно, дорожче — по 8-9 грн за кг. Постачальники утримують таку ціну всіма силами. 

Інші овочі херсонські аграрії продають значно дорожче:

  • помідори — по 30 грн за кг і вище;
  • молоду картоплю — по 11-12 грн за кг.

Нагадуємо, що високого врожаю фруктів і ягід цьогоріч не буде: завадили примхи погоди. Спочатку посуха, а потім холодний травень із дощами та приморозками спричинили проблеми з ранньою черешнею та полуницею. Зокрема через перезволоження ґрунту втратили частину врожаю суниці й херсонські аграрії.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf