Українська картопля гниє, а ми купуємо імпортну

Ціни на картоплю в магазинах і на ринках України суттєво знизилася порівняно з березневими, ба навіть квітневими. За тиждень “другий хліб” подешевшав майже на 40%! Про це повідомляє Agravery.com.

Причиною падіння звичного ажіотажу на молоду картоплю стало надходження на картопляний ринок великих обсягів продукції як українського, так і імпортного виробництва. 

Ситуація на українському картопляному ринку 

Залежно від сорту, якості та місця продажу (ринок чи супермаркет), ціна картоплі коливається у межах від 15 до 30 грн. Експерти вважають, що нижче цього порогу роздрібна вартість молодої картоплі не опуститься. Фермери-картоплярі й досі мають складнощі зі збутом своєї продукції, а великі супермаркети і так встановили дуже низьку ціну. Більше того, деякі фермери й узагалі не можуть реалізувати свою продукцію й змушені залишати молоду картоплю прямо в полі! Адже, крім серйозних проблем зі збутом, зараз спостерігається перенасичення картопляного ринку. Чимало аграріїв розширили площі посіву молодої картоплі після значного підвищення цін на неї у минулому сезоні. 

Чому ж тоді постачається імпортна картопля?

Окрім української картоплі, в супермаркетах споживачам пропонується й імпортна (голландська, єгипетська, азербайджанська й навіть французька). За ціною вона не дуже відрізняється від української, а товарний вигляд має чудовий. Тому споживачі охоче купують її, не замислюючись про те, що краще було б підтримати вітчизняного виробника. Не думають і про якість. Наприклад, французька картопля, що постачається до України й узагалі технічна!

“У них зупинилися всі заводи з виробництва картоплі фрі. На території цих держав розміщені основні потужності з переробки у Європі — понад 20 заводів, які забезпечували McDonald’s по всій Євразії. Це якісний продукт, але придатний лише для приготування фрі”, — зазначає Оксана Руженкова, директорка Української асоціації виробників картоплі.

Українських виробників нинішня ситуація має підштовхнути до будівництва нових потужних овочесховищ, у яких можна буде тривалий час зберігати великі обсяги врожаю. Адже зараз більшість дрібних і середніх фермерів одразу реалізують майже весь урожай на ринках чи постачають до супермаркетів. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf