“Україна забезпечена лише на п’яту частину від власної внутрішньої потреби картоплесховищ”, — Руженкова

Українські картоплярі не в змозі зберегти більше чверті врожаю. Задля скорочення імпорту картоплі (яку наші аграрії вирощують у достатній кількості), слід встановити системи зрошення у всіх господарствах, що займаються вирощуванням картоплі. Але найголовніше — будівництво сучасних потужних овочесховищ. Про це повідомляє інтернет-видання AgroNews.

“Україна забезпечена лише на п’яту частину від власної внутрішньої потреби картоплесховищ”, — Руженкова | MIZEZ

Думка експертів

Оксана Руженкова, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі, вважає, що наявні картоплесховища забезпечують лиш одну п’яту частину від загальної потреби в них. Тому з осені до весни Україна сама себе прогодувати картоплею не може. 

Через нестачу спеціалізованих овочесховищ українці будуть харчуватися вітчизняною картоплею лише протягом літа.

“Ситим у нас щодо картоплі буде червень і шматочок липня. А от далі можуть бути запитання. Тому що середньо пізніх і пізніх сортів посаджено абсолютно стільки ж, скільки й минулого року”, — констатує Оксана Руженкова. 

З осені картоплю, на жаль, доведеться імпортувати. Адже ввезення продукції іноземного виробництва вийде в рази дешевше, ніж гуртова закупівля в українських фермерів.

“У нас ціни зростають доти, доки не починають завозити імпортний товар. У нас гречка зростала на початку цього року доти, доки стало вигідно завозити її сюди з Казахстану”, — пояснює цю ситуацію економіст Олег Пендзин.

Імпортна продукція буде ввозитися за світовими цінами. А скільки світова економіка послаблена пандемією коронавірусу, то ці ціни, безперечно, ростимуть. Тому при українській зарплатні ми купуватимемо картоплю за європейською ціною, до того ж, завищеною приблизно на 10%.

Українські картоплярі мають усі шанси забезпечити потреби українців у цьому продукті. В цьому разі частка імпорту зменшиться, а отже й ціни впадуть. 

Нагадаємо, що зараз у супермаркетах споживачам пропонують голландську, єгипетську й навіть французьку картоплю. За ціною вона не дуже відрізняється від української, а товарний вигляд має хороший. Тому споживачі охоче купують її, не замислюючись про те, що краще було б підтримати вітчизняного виробника. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf