Чим загрожує стандарт ООН для ринку картоплі?

Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі, розповіла про те, чому українська картопля найближчим часом може зникнути з прилавків супермаркетів. Головна причина такої ситуації, за словами Оксани Руженкової, — стандарт ООН, який Україна імплементувала восени 2018 року, а не погані врожаї, непідготовлені сховища чи неправильна логістика.

Через цей стандарт тенденція заміщення українського овоча імпортним, що відбувалося минулі 2 сезони, продовжиться й цього року. Відповідно до стандарту ООН, який супермаркети використовують як ДСТУ, адже інших діючих документів в Україні немає, в магазинах у продажі може бути лише мита картопля великого розміру (діаметром у розрізі від 5 см). На перший погляд, стандарт вигідний для споживача, тому що чиста крупна картопля виглядає привабливо, і людина бачить, що купує якісний продукт, а не прихований брудом зіпсований овоч. Однак є певні нюанси.

Чим загрожує стандарт ООН для ринку картоплі? | MIZEZ

Негативні боки стандарту ООН

По-перше, вартість великої митої картоплі набагато більша — 20 грн/кг, що не для всіх споживачів по кишені. Оксана Руженкова зазначила, що ціна дрібної картоплі 3-го сорту становить зараз 6-8 грн, більш крупної 2-го сорту — 10-12 грн, немитої великої картоплі — 15-16 грн. Ситуація загострюється тому, що покупці не матимуть вибору, адже супермаркети планують залишити лише найдорожчу картоплю. Водночас половина українців купує лише найдешевші продукти, отож рішення це не дуже розумне, як зауважила Руженкова.

По-друге, внаслідок нового стандарту виходять із ринку виробники картоплі. Виконавчий директор УАВК пояснила, що в Україні працює тільки 3 заводи, що можуть мити картоплю. Вони не здатні задовольнити повністю потреби ринку, через що українська картопля витісняються російською та білоруською, де овочівництво дотаційне.

По-третє, навіть державні організації (Міністерство оборони, заклади освіти і медицини) не зможуть придбати українську картоплю, адже закупівля здійснюється через систему ProZorro згідно з новим стандартом.

В Українській асоціації виробників картоплі вважають, що розв’язати проблему можна, змінивши стандарт та дозволивши виробникам створити або добудувати заводи. Інакше в супермаркетах України може відбутися така сама ситуація, що сталася в польській продуктовій мережі Biedronka. Там огірки українських виробників продавали як польські. Зараз популярно стає підтримувати національного виробника, отож магазини в Україні скоро можуть почати реалізовувати імпортну картоплю як українську.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf