В Україну через ОРДЛО незаконно імпортували 300 тис. тонн картоплі

За минулий рік через окремі райони Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) та прифронтові зони в Україну незаконно ввезли картоплю в обсязі понад 300 тис. тонн. Про це розповіла Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК).

В Україні замовчують про несанкціонований імпорт харчових продуктів через територію ОРДЛО та прифронтові зони. У 2019 році несанкціонований імпорт лише картоплі склав понад 300 тис. тонн, зокрема й насіннєвої. Це велика проблема для українських овочівників, адже несертифіковане насіння без відповідних фітосанітарних документів і перевірок ввозять до України під виглядом звичайної столової картоплі, як зауважила Оксана Руженкова. Окрім демпінгу (вартість російської насіннєвої картоплі в Україні становила цьогоріч 6–7 грн/кг, української — 12–18 грн/кг), проблема найперше полягає в різних технологіях вирощування та якості насіння.

В Україну через ОРДЛО незаконно імпортували 300 тис. тонн картоплі | MIZEZ

Країни Митного союзу розвивають власну селекцію. Щоб її популяризувати, вони вирішили не допускати на ринок більш продуктивні європейські сорти. Через відсутність вибору фермерам у країнах ЄАЕС доводиться вирощувати експериментальні сорти, а також цей неперевірений насіннєвий матеріал через ОРДЛО потрапляє на поля дрібних українських фермерів. Ці поля становлять значну фітосанітарну загрозу для українських професійних картоплярів, які не зможуть експортувати свою продукцію взагалі.

Україні бракує власних овочів

Крім незаконного ввезення картоплі з країн Митного союзу, яка є неякісною, однак дешевою, для вітчизняних овочівників серйозною проблемою є відсутність будь-якої державної підтримки.

Після того, як російський ринок для українських виробників овочів було закрито, відбулося згортання українського овочівництва. Аналітики гадали, що виробники самі відчують, який обсяг продукції потрібен внутрішньому ринку, однак без підтримки та робітників, які активно почали виїжджати на заробітки, аграрії просто почали переходити на вирощування більш рентабельних культур. Минулого року дефіцит овочів від національних виробників сягнув 40% (253 млн доларів).

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf