Ситуація на ринку картоплі в Україні

Аналітики спрогнозувати ситуацію з цінами на українську картоплю. Ринок цієї культури зазнав змін через те, що минулий провальний сезон дуже вплинув на ситуацію. І ці зміни є незворотними.

ринок картоплі в Україні Mizez

Сезон 2019-2020

Минулого сезону виробники картоплі зіткнулися із найгіршим урожаєм. Саме тому з-за кордону імпортували рекордну кількість бульби, в результаті чого ціни на неї стали найвищими за всю історію незалежної України.

У період сезону 2019-2020 наша країна завезла майже півмільйона тонн картоплі, а це в 20 разів більше, ніж у 2010-2011, коли був встановлений минулий рекорд. Щомісяця імпортери завозили в країну приблизно 32-50 тисяч тонн картоплі. Найбільшою пропозиція була в жовтні – більше 92 тисяч тонн.

На початку осені 2019 оптові ціни на картоплю були найвищими – 11-12 гривень за кілограм. Вже взимку на навесні вартість впала на 25-40 відсотків. Стратегічною помилкою виробників картоплі була відмова продавати бульбу тоді, коли попит на неї є найбільшим – а це в період із серпня по жовтень.

Справа у тому, що український покупець звик запасатися картоплею на початку осені, а не чекати «кращої ціни». Саме тоді на ринок вийшли імпортери, які й задовольнили потребу ринку в картоплі. З ними почали співпрацювати торговельні мережі, яким таке співробітництво стало вигідним. Українські ж виробники вийшли на ринок тільки у лютому, коли ціни впали. Але значно більшою проблемою стало те, що їх місце на ринку вже зайняли імпортери.

Щороку Україна збирає близько 23 млн тонн картоплі, а 2019 року ця цифра становила 20 млн тонн. Також варто зауважити, що за перше півріччя 2020 року вартість продуктів харчування зросла у середньому на 2,4 відсотки. Рекордно високою є зараз вартість ягід та фруктів. При цьому, цьогорічний урожай ягід є бідним через те, що навесні були сильні заморозки.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf