Ціни на картоплю: актуальна ситуація та прогнози експертів

Пропозиція картоплі на українських овочевих ринках поступово зростає, що одночасно приводить до зменшення цін на неї. Не в останню чергу це стало можливим завдяки імпорту іноземної бульби. Але зараз до неї додався перший врожай цієї культури, який вже почали збирати аграрії.

картопля на українських овочевих ринках Mizez

Актуальна ситуація

Зараз картоплю пропонують за ціною від 5 до 7 гривень за кілограм, а це на 12% менше, ніж минулого тижня. Ситуацію спричинило те, що наразі спостерігається щедра пропозиція бульби – вона значно перевищує попит на неї. Щоб стимулювати покупців, виробники й знижують ціни. Експерти кажуть, що обсяги цієї продукції збільшуються майже кожного дня через сезонність.

Зараз ціни на картоплю на 25 відсотків нижче, ніж у цей же період минулого року. Якщо порівнювати із минулим місяцем, то картопля значно подешевшала. А ось на гуртових ринках у Варшаві бульбу продають по 4,5 гривень за кілограм.

Прогнози на майбутнє

Експерти ще раніше прогнозувати більший урожай картоплі, ніж минулого року. Так, вони говорять про те, що на ринку та в магазинах бульба буде коштувати від 6 до 8 гривень за кілограм. Це можливо не в останню чергу завдяки тому, що посівні площі під картоплю цього року збільшили. Але сама ситуація на полях гірша, ніж минулого року. Експерти пов’язують це з тим, що не була проведена заміна сорту, яка повинна відбуватися кожні чотири роки.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf