Фермери змушені роздавати минулорічний буряк безкоштовно

В Україні активізувався процес збирання ранніх коренеплодів цьогорічного врожаю. Однак на ринку досить високою лишається пропозиція на столовий буряк минулого сезону. Причому якість цієї продукції хороша, але попиту на неї майже немає.

До торгових груп надходять повідомлення з проханням забрати залишкові запаси овоча минулорічного врожаю навіть безкоштовно, адже виробникам потрібно вже готувати холодильники для молодого буряка цього сезону.

Фермери змушені роздавати минулорічний буряк безкоштовно | MIZEZ

Ціни на столовий буряк

Середня вартість буряка врожаю 2019 року на оптових ринках України коливається в межах 1−1,7 грн/кг (0,04−0,06 $/кг). Водночас продавці звертають увагу на дуже низький попит.

Якщо порівнювати з 2019 роком, то в аналогічний період вартість буряка становила 15 грн/кг (приблизно 0,55 $/кг). Отже, за рік ціни на буряк зменшилися в 14−15 разів.

Нині ціни на ранній столовий буряк урожаю цього року також не є вигідними для українських овочівників, адже складають 4−7 грн/кг (0,15−0,22 $/кг). Для порівняння: минулого року більшу виручку можна було отримати від реалізації «старого» буряка.

Фермери розчаровані у вирощування столового буряка, існує ймовірність, що площі під цією пізньою культурою сильно скоротяться в 2020 році. В Україні спостерігається тенденція до зниження споживання буряка, водночас експорт цього продукту розвинений погано та значно обмежений. Причому внаслідок скорочення площ під цим коренеплодом на нього може зрости ціна.

В Українській плодоовочевій асоціації вважають, що в буряка є високий потенціал — аж до статуса чергового «суперфуда», адже для цього продукта характерні унікальні дієтичні та кулінарні властивості. Проте він недостатньо розрекламований, пропозиція на столовий буряк низька, якщо порівнювати з іншими імпортними овочами, тому виробники мають працювати над збільшенням його популярності. У Японії, наприклад, доволі поширене вживання бурякового соку, тому що це один із найбільш корисних овочів. Якщо популяризувати його разом із борщем, українською національною стравою, то в столового буряка може бути майбутнє.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf