Чому фрукти і ягоди в Україні такі дорогі?

В Українській плодоовочевій асоціації проаналізували теперішню ситуацію на ринку фруктів і ягід. Як зазначають аналітики EastFruit, вартість фруктів і ягід в Україні сягнула історично високого рівня, незважаючи на значне зниження доходів населення, спричинене коронакризою.

Чому фрукти і ягоди в Україні такі дорогі? | MIZEZ

Ціни на суницю садову

Найбільший ріст цін на початку червня було зафіксовано на суницю садову (полуницю) гуртом — в 2,6 рази у середньому. Як вважають фахівці УПОА, до цього призвели несприятливі погодні умови, які негативно вплинули на врожай ягід. Велика частина врожаю була знищена кількома хвилями заморозків, останні вдарили у 2-ій половині травня, чого раніше ніколи не траплялося. У зв’язку з цим різко скоротилася пропозиція суниці, якщо порівнювати з минулорічними показниками, і ціни залишилися на високому рівні. Ба більше, у більшості регіонів погода зараз похмура і прохолодна, тому ягоди дозрівають повільно, що ускладнює ситуацію.

Катерина Звєрєва, директор із розвитку УПОА, зазначила, що через знижений врожай полуниці та високу її вартість із експортом цієї ягоди замороженої можуть виникнути труднощі. Є всі підстави для скорочення пропозиції сировини для заморозки цього сезону. До того ж на ринку залишилося ще вдосталь минулорічної ягоди, а з Єгипту й Марокко надходять залишки замороженої полуниці за низькими цінами. Тому підприємства, що займаються заморозкою, обережно підходитимуть до ціноутворення на свіжу ягоду.

Вартість фруктів і ягід імпортних

Вартість черешні та яблук зросла, як і суниці садової. Основну частину врожаю черешні знищили заморозки. У зв’язку з тим, що її зараз дуже мало, ціни на неї дуже високі. Купити цю ягоду гуртом непросто. Також рясні дощі, які накрили більшість регіонів України протягом останніх 2 тижнів, завдають шкоди врожаю та призводять до псування ягід. 

Через те, що виробництво яблук минулого року скоротилося, ціни на них трималися високі протягом усього сезону. Нині запаси цих фруктів в українських фермерів майже вичерпалися, тому споживачі отримують переважно імпортну дорожчу продукцію. Адже на сьогодні більшість європейських країн зіштовхнулися з проблемою врожаю ранніх ягід і фруктів, і попит на яблука гарний.

Банани, якщо порівнювати з іншими імпортними фруктами, подорожчали найменше: у середньому на 2-4% за рік на гурт, тому для споживачів це наразі найдоступніший фрукт після яблука.

Вартість груші за рік зросла на 30-35% (зараз на українських ринках переважно імпортна), лимонів — на 25%, апельсинів — на 40% (попит особливо підвищився під час карантину).

Незабаром Туреччина, Узбекистан та Іспанія збільшать обсяги пропозиції абрикоса, ціни на який також будуть високими. Адже через заморозки сади кісточкових дуже постраждали, тому врожай буде вкрай низьким в Україні.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf