Ранні кавуни на ринках та в магазинах: чи безпечні вони?

На українських ринках та в супермаркетах з’явилися ранні кавуни: чи є в них нітрати? Зараз купити можна не тільки іноземні, а й перші українські кавуни. Багато хто вважає, що купувати їх рано, але немало покупців радіють можливості придбати найбільшу соковиту ягоду. Чи є ранні кавуни безпечними, зокрема, чи не перевищена в них норма нітратів?

Ранні кавуни на ринках Mizez

Ранні кавуни і нітрати

Цього року фермери говорять про те, що кавуни достигли значно раніше, ніж зазвичай через тривалу спеку. Зараз вартість кілограму ягоди може бути від 20 від 40 гривень. Супермаркет пропонує ціни нижчі, ніж на ринку. Більшість товару має українське походження, а от іноземні потрапляють до нас із Бразилії.

Журналісти ТСН віддали до лабораторії шість зразків, із яких п’ять були українськими, щоб провести дослідження на рівень нітратів. Нормою вважається максимум 60 міліграм нітратів на кілограм.

Вже під час проведення дослідження було виявлено, що в одному із кавунів вже почався процес бродіння. Цей зразок не досліджувався, адже кавун мав пошкодження, результати були б некоректними.

Один український і бразильський зразки показали норму нітратів – 8 і 5 міліграм відповідно. При цьому, вся зразки були майже без нітратів – критичних показників не було отримано.

Поради експертів

Не зважаючи на отримані дані, експерти попереджають покупців про те, що вибирати кавуни треба обережно. Краще роботи це на ринку або в магазині – тут набагато менше ризику придбати неякісний товар. Категорично не радять експерти купувати кавуни поблизу трас. Такі торгові точки є стихійними, є ризик натрапити на неякісні кавуни. Також обов’язково після покупки помийте кавун із милом або використайте спеціальну рідину для миття овочів і фруктів.

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf