Експертна думка

Що треба для того, аби відродити українське село?

Відродити українське село здатні лише самі фермери. Про це заявив кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. На його думку, лише аграрії можуть дати селянам роботу й вкласти кошти у розвиток доріг й іншої локальної інфраструктури. 

“Село можуть відродити лише фермери та селянські кооперативи. Заробітчани, які повернулися в Україну в період карантину, вже прагнуть повернутися на заробітки. На їх допомогу у відродженні села розраховувати не слід”, — підкреслює Олександр Хмелевський. 

Що треба для того, аби відродити українське село? | MIZEZ

Експерт також наводить приклад господарювання одного з найближчих сусідів України — Польщі. У цій країні налічується понад 2 млн фермерів, дрібних і середніх. Їхні господарства не лише забезпечують самих поляків агропродукцією, а й спрямовують її на експорт. До того ж, тамтешні аграрії дають роботу селянам та забезпечують розвиток інфраструктури у селах і в околицях своїх господарств. 

На думку Олександра Хмелевського, саме заможне й розвинуте село може створити попит на вітчизняну агропродукцію та є запорукою стабільного розвитку всіх інших галузей промисловості. 

“В Україні лише біля 40 тисяч фермерських господарств, а домінують агрохолдинги... Але вони не потребують багато робочих рук. Одна механізована бригада здатна обробити десятки тисяч гектарів”, — констатує експерт.

Специфіка українських агрореалій також у тому, що левова частка зерна, вирощеного агрохолдингами, експортується за кордон, до різних країн світу. Саме це є головною задачею агрогігантів, — а не розвиток локальної інфраструктури чи забезпечення місцевих жителів робочими місцями. 

Дрібні й середні фермери домінують у таких галузях, де треба багато робочих рук (тваринництво, вирощування та збирання овочів і ягід тощо). Зазвичай, вони мешкають неподалік від свого господарства й тому охоче будуть вкладати кошти у благоустрій сіл. Аграрії робитимуть це для своїх потреб (і потреб односельців) за умови державної підтримки.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf