Свинарство в Україні буде розвиватися

В асоціації «Свинарі України» відреагували на хвилю паніки в ЗМІ щодо масового закриття неефективних свинокомплексів цього року. Експерти запевняють, що в найближчі роки галузь свинарства буде розвиватися.

За останні три роки скоротилася кількість свиногосподарств. Проте в АСУ зауважили, що потрібно враховувати те, які саме суб’єкти господарювання вибувають із галузі. В Україні всього налічується 1,5 тис. господарств, а з них тільки приблизно 100 (або 6,5%) утримують понад 5 тис. голів. Це означає, що припиняють свою діяльність лише ті підприємці, для яких свинарство є додатковою сферою до основного напряму роботи. В асоціації «Свинарі України» наголосили, що йдеться про господарства, що утримують до 2 тис. тварин, а не про значних гравців ринку.

Аналітичні дані

Станом на перше січня 2014 року в 3,26 тис. сільськогосподарських підприємствах утримувалося 3,8 млн свиней. На сьогодні в 1,55 тис. підприємствах вирощується 3,3 млн свиней. Отже, кількість операторів сектору скоротилася на майже на 52,4%, а поголів’я тварин — на 0,5 мільйона. Причому варто взяти до уваги, що минулого року 120 тис. свиней було втрачено через АЧС, а не внаслідок неефективності підприємств.

Звільнену нішу поступово займають виробники, яким вдалося адаптуватися до нових умов. Вони нарощують поголів’я та зміцнюють свою значимість на ринку. Для порівняння: на початку 2013 року господарства, які мали поголів’я понад 5 тис., утримували 58% промислових свиней, а нині частка промислових тварин становить 74% на таких свинофермах.

Асоціація «Свинарі України» на початку року провела опитування серед 100 свиногосподарств, які разом утримують понад 71% голів в України (понад 2,3 млн). Частка тих, хто планує розширювати виробничі потужності, склала 59%. Тому можна стверджувати, що в Україні галузь свинарства буде розвиватися.

Також позитивним є той факт, що постраждалі від АЧС у попередні роки великі виробники свинини планують відновлювати виробництво. Українська свинина не зникне з прилавків магазинів, а галузь не перебуває на межі зникнення, як наголосили в АСУ.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf