Чи є передумови для відновлення цін на свиней?

Відповідно до прогнозу аналітичного відділу Асоціації «М’ясної галузі» закупівельні ціни на свиней у живій вазі наступного тижня залишаться незмінними.

Аналітичний відділ надав інформацію, що у період із 8 по 14 червня цього року закупівельні ціни на живець свиней прогнозуються на рівні 41–43 грн/кг.

Фахівці зауважують, що існують фактори, які можуть призвести до зменшення вартості, однак передумов для зростання немає.

Чи є передумови для відновлення цін | MIZEZ

Які є фактори впливу наразі

Досі тримається низький рівень попиту на м’ясо свиней на внутрішньому ринку. Крім цього, структура попиту на м’ясну продукцію, найімовірніше, зміниться: очікується, що свинину замістить курятина. 

Внаслідок карантинних заходів, уведених для боротьби з пандемією коронавірусу, та утворення надлишку продукції в низці країн, які імпортують курятину з України, експорт цієї продукції значно знизився. Якщо порівнювати з минулорічними показниками (відповідно до звітів Єврокомісії), у першому кварталі 2020 року проти такого ж періоду 2019 року імпорт української курятини скоротився на 25%. Тому можна зробити висновок, що на внутрішньому ринку утворився надлишок продукції, що спричиняє подальший спад цін на куряче м’ясо, яке й до цього було більш доступним для населення України.

В Асоціації закликали звернути увагу на 2 важливих питання нині:

  • чи стабілізуються та закріпляться надалі ціни на м’ясо свиней;
  • чи зможуть свиногосподарства за таких умов зберегти рентабельність вирощування свиней.

У Європейському Союзі відбувається поступове відновлення закупівельних цін на свиней. Як свідчать дані AHDB (Рада з питань розвитку сільського господарства та садівництва), вартість свинячої туші залишається нижчою на 10% проти аналогічного періоду 2019 року, проте цього тижня зафіксовано її підвищення. І внутрішні, і міжнародні продажі м’яса одночасно пожвавилися, адже азійські країни проявляють високий попит, до того ж європейські міста починають відкривати заклади громадського харчування. Однак поки що не вирішено ключові проблеми ринку. У світі панує невизначеність через неможливість точно спрогнозувати, як далі буде розвиватися епідеміологічна ситуація, свині надходять до переробних підприємств нерегулярно, спостерігається розбалансованість попиту. Через це, як свідчить аналітика AHDB, немає гарантій для подальшого сталого відновлення цін.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf