Виробники просять Мінекономіки спростити передачу прострочених продуктів на корми тваринникам

Економічний експерт Олексій Дорошенко на своїй Facebook-сторінці повідомив про внесення Асоціацією постачальників торговельних мереж пропозиції до Міністерства розвитку економіки щодо впровадження безкоштовного передавання тваринникам прострочених харчових продуктів на корми.

Виробники просять Мінекономіки спростити передачу прострочених продуктів на корми тваринникам | MIZEZ

Ситуація зараз

Чинне законодавство передбачає утилізацію харчових продуктів, термін придатності яких закінчився. Така утилізація є платною і виконується спеціалізованими організаціями. 

Олексій Дорошенко заявив, що виробники переробляють лише частину прострочених продуктів (якщо є дозвіл і це безпечно). Але більшу частину такої продукції не утилізують, а викидають на смітники.

У своєму дописі Олексій Дорошенко зазначив:

«Цього року ми вперше бачили продукцію, яку викидали фермери через неможливість її реалізації, оскільки ринки були закриті. Тому створилися умови для розв'язання цього питання. Пропонується дозволити передавати продукти в зоопарки та притулки для тварин безкоштовно. За чинним податковим законодавством, торговельна мережа або компанія, яка хоче передати зоозахисникам продукти, повинна сплатити податок на прибуток із усієї суми продуктів, які передаються, а не з суми прибутку. І це стає на заваді всім, хто хоче стати благодійником. Зміни дозволять отримувати тваринникам корми в достатній кількості».

Вітчизняний ринок кормів для тварин

Друге питання, яке хочуть розв'язати економічні експерти розширення та підтримка вітчизняного ринку кормів для тварин. Сучасні технології дозволяють переробити на корм для свинарів все, що не з’їла людина. Вартість таких відходів 2000 грн за тонну. 

Експерти кажуть, що навіть попри існування тіньового ринку таких кормів, їх кількість все одно недостатня. Це, а також надмірний імпорт, стали причинами повільного розвитку свинарства в Україні.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf