Особливості відгодовування поросят

Кожен фермер, який займається розведенням і вирощуванням свиней, знає, що запорукою їхньої високої продуктивності є три фактори: порода, спадковість й умови утримання. Годування тварин збалансованими кормами та правильно організоване відгодовування забезпечує стабільний дохід від свинарської справи.

Особливості відгодовування поросят | MIZEZ

Які бувають види відгодовування свиней?

Відгодовування свиней здійснюється з метою отримання різних видів м’яса або сала. Відтак, є:

  • м’ясне відгодовування для отримання пісного м’яса. Здійснюється забій семимісячних підсвинків, що важать понад 100 кг;
  • беконне відгодовування для отримання жирнішого м’яса. Слід обирати придатну для цього породу й проводити забій підсвинків вагою не більше 100 кг;
  • відгодовування задля отримання сала. Для цього слід обирати підсвинків спеціальних порід або відбракованих свиноматок. В живій масі тварини сало має становити половину ваги, а м’ясо — близько 40%. 

Зауважте, що зараз українські споживачі обирають переважно нежирне м’ясо, тому виробники свинини віддають перевагу саме м’ясному відгодовуванню.

Як проводиться кожен із цих видів відгодовування?

М’ясне відгодовування починається, коли підсвинки досягають тримісячного віку й триває, доки вони не набирають масу у 100–120 кг. Існує інтенсивний і малонтенсивний види відгодовування. За малоінтенсивного вігодовування свині повільно набирають масу; воно доцільне, якщо у фермера є велика кількість дешевого, але не дуже поживного корму. При інтенсивному вигодовуванні важлива і порода, й збалансований раціон, у якому має бути не менше 115 г перетравного протеїну на кормову одиницю.

Раціон підсвинка при беконному відгодовуванні складається з 3 кг трави, 1,5 кг висівок, 2 кг овочів, солі та спеціальних добавок. Тварин годують двічі на день та практикують вигули для збільшення апетиту.

Якщо ж хочете вирощувати поросят задля сала, годуйте їх кормами, у яких багато вуглеводів. Можна додавати до раціону до 3 кг зерна (зазвичай, просо або ячмінь).

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf