Британські вчені успішно провели випробування вакцини проти АЧС

Нещодавно у Великій Британії вчені провели дослідження, в ході якого свиней імунізували новою вакциною проти африканської чуми свиней. 100% тварин пережили зараження смертельною дозою ін’єкції, а це означає, що британські вчені наблизилися до розробки життєво важливої ​​вакцини проти АЧС.

Дослідження було здійснено в Інституті Пірбрайта, а результати опубліковано в науковому журналі Vaccines. Команда науковців стратегічно відібрала 8 генів із геному вірусу АЧС. Щоби доставити їх до клітин свиней, вчені розробили векторизовану вакцину, в якій застосовується нешкідливий вірус, тобто вектор.

Британські вчені успішно провели випробування вакцини проти АЧС | MIZEZ

Як вакцина працює

Коли гени потрапляють до клітини, то починають продукувати вірусні білки. Ці білки змушують імунну систему активізуватися та відреагувати на інфекцію. У результаті імунізації у свиней були зафіксовані лише деякі клінічні ознаки захворювання. А загалом усі тварини майже не постраждали від навмисного зараження.

Завдяки цьому типу вакцини проти АЧС можна буде здійснити диференціацію заражених тварин і тих, кому була введена вакцина. Це є важливою особливістю, як зауважують учені інституту, адже вона може сприяти впровадженню програми вакцинації, водночас не зашкодивши торгівлі.
Отримана інформація є підґрунтям для подальших розробок субодиничної вакцини проти АЧС. Як повідомили науковці, наступним кроком буде розкриття механізмів, за допомогою яких білки, що виробляються генами вірусів, стимулюють імунну систему. Після цього вчені зможуть вдосконалити їх та додати до тих, що є складниками вакцини, аби збільшити ефективність.

У рецензованому виданні Vaccines також було звернено увагу на те, що це вже третє оголошення про позитивні результати наукових розробок для боротьби з АЧС. У грудні минулого року дослідники Служби сільськогосподарських досліджень USDA (ARS) оголосили, що створили вакцину, яка може забезпечити стерильний імунітет проти АЧС. А в березні цього року китайські дослідники з Харбінського ветеринарного науково-дослідного інституту повідомили, що розробили вакцину, видаливши з вірусу 7 сегментів генів.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf