Правильне зберігання корму для тварин

Організму тварини потрібна якісна поживна та безпечна їжа, адже від цього залежить швидкість та повнота реалізації генетичного потенціалу тварин: приріст живої маси, кількість молока, яйця, якість хутра чи вовни. Зіпсований корм не дає тваринам поживних речовин та енергії. Ба більше, він отруює їхній організм. Тварини, яким постійно дають зіпсований корм, втрачають вагу, різко знижується їхня продуктивність, вони погано переносять низькі чи високі температури, часто хворіють і не реагують на вакцинацію.

Правильне зберігання корму для тварин | MIZEZ

Як правильно зберігати корм?

Щоби зберегти якість корму, потрібно дотримуватися певних правил.

Місце зберігання. Виділіть під корм окреме спеціальне приміщення: темне, сухе (вологість нижче 70%) та добре вентильоване. Якщо зберігати корм у приміщенні, де мешкають тварини, він буде швидко псуватися. Категорично заборонено розміщувати поруч речовини, які мають сильний запах (паливно-мастильні матеріали, отрутохімікати). Щоби повітря гарно циркулювало, а корм не вбирав зайву вологу з підлоги, його потрібно зберігати на палетах. Якщо вологість становить понад 85%, корм зберігається до 15 діб. Комбікорм із вмістом м'ясокісткого борошна чи тваринного жиру зберігається до 5-10 діб. Різні партії корму необхідно зберігати окремо, не змішувати їх та використовувати спочатку ті, які першими поставили на склад.

Строки зберігання корму. Їх потрібно дотримуватися обов’язково. Властивості комбікорму чи меленого зерна зберігаються протягом місяця, тому слід звертати увагу на дату виготовлення.

Зберігання в закритій тарі. Розпаковувати потрібно стільки тари чи мішків, скільки плануєте використати відразу. Якщо не можете так чинити, старайтеся закривати тару.

Спеціальний інвентар. Відбирати та замішувати корм необхідно спеціальними інструментами. Якщо використовувати один для різних задач, невикористані залишки корму будуть інтенсивно забруднюватися. Категорично заборонено застосовувати той самий інвентар для корму та прибирання.

Боротьба зі шкідниками. Не дозволяйте щурам, мишам, горобцям, голубам контактувати з кормом, адже вони переносять віруси, бактерії, гельмінти. Гризуни та птахи є причинами не лише зіпсованого корму, а й небезпечних хвороб. Боротися зі шкідниками можна лише за допомогою закритих пасток та відлякувачів. Розсипати отруту на підлогу категорично заборонено, адже вона може потрапити до корму тварин та призвести до їх загибелі.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf