Лайфхаки заготівлі високоякісного люцернового сіна

Правильна заготівля сіна з люцерни - запорука отримання високоякісного та поживного корму для худоби. При порушенні технології може виникнути чимало проблем, внаслідок яких можна втратити майже половину листкової маси. 

Незважаючи на те, що чимало європейських фермерів практикують штучне просушування листкової маси люцерни, серед українських аграріїв більш популярним залишається заготівля сіна природним способом —  прямо на полі. Цей процес потребує не лише великого досвіду працівників-заготівельників, а й чіткого дотримання ними правильної технології.

Лайфхаки заготівлі високоякісного люцернового сіна  

Лайфхаки правильної заготівлі сіна з люцерни

Хороше сіно можна отримати лише з якісної сировини. Люцерна має бути вирощена правильно. 

Скошуйте люцерну (на сіно або на сінаж) у фазі бутонізації. У цей період рослина має оптимальне співвідношення всіх поживних речовин, клітковини і білків (до 22% у сухій речовині). Важливо не прогавити цей час, адже зовсім скоро, під час цвітіння, у рослинах буде міститися всього лише 14% білків (і навіть менше). 

Якщо люцернове сіно заготовлене у період бутонізації та з мінімальними втратами зеленої маси, то ви отримуєте плюс 50 кг білку на одну тонну. А це — близько 600 додаткових літрів надою молока!

Не забувайте про застосування ворушилки. Інакше зелена маса не зможе просохнути за короткий термін. Користуватися ворушилкою слід одразу після скошування. Повторне ворушіння сіна проводити не слід. 

Валкування зеленої маси можна розпочинати, коли вологість сіна буде на рівні 60%. Формування валків за меншої вологості може зумовити значні втрати зеленої маси. 

Під час сушіння у валках зелена маса сушиться, доки вміст вологості в ній не знизиться до 18%. Після цього сіно вже можна складати в тюки.

Заготівля люцернового сіна — процес складний, однак він повністю себе виправдовує. Такий корм має мінімальну собівартість, але може стати поживною основою раціону для худоби.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf