Як правильно виростити люцерну для кормових цілей

люцерна

Люцерна є кормовою культурою з високою врожайністю та відмінною стійкістю до погодних умов. Вона поєднує 2 важливі характеристики: багатий амінокислотний склад (велика кількість каротину та протеїну) і низьку вартість. Люцерна має попит серед українських господарів, тому питання технології її вирощування завжди є актуальним.

Чому варто вирощувати люцерну

Наразі посівна площа цієї культури в Україні становить 1,8 млн гектар, тобто у структурі багаторічних трав вона займає приблизно 48%. Найбільше цінують те, що рослина має багато білка — у листках, бутонах та квітках. Також люцерна містить крохмаль, глюкозу, сахарозу і фруктозу.

Проростає насіння люцерни при температурі приблизно 5-6° і може витримати заморозки до -6°. Дорослі рослини ще стійкіші, адже витримують низькі температури до -25°. Коренева система люцерни за 2 місяці розвитку заглиблюється в ґрунт на 100 см.

Рослина має чітке розділення за фазами розвитку — гілкування, бутонізація, цвітіння, поява плодів і насіння. Тобто можна зібрати не тільки зелену масу, а й насіння — все залежить від встановленої цілі.

Коли рослину скошують, вона відростає за рахунок нижнього ярусу гілкових бруньок. Після цього косити люцерну можна повторно через 30-35 днів (у південних регіонах країни це можна робити на 5 днів раніше). Востаннє покосити культуру потрібно не пізніше ніж за 25–30 днів до закінчення вегетації. Порушення цього правила може призвести до втрати посівів — від 12 до 19% (1000–1400 т).

Люцерна є гарним кормом для великої рогатої худоби та свиней. Якщо тварина має чотирикамерний шлунок, цю культуру слід давати зі злаковими або іншим кормом, який має високий вміст вуглеводів.

Особливості технології вирощування

Люцерна є примхливою до тих культур, котрі росли перед нею. Її рекомендують сіяти після просапних чи зернобобових. Люцерна гарно росте на бурих, темно-сірих ґрунтах, чорноземах. А ось уникати варто кислих, болотних, глинистих ґрунтів, солончаків. У період активного росту також слід уникати підтоплення ділянки, поле повинно бути добре очищеним від бур’янів.

Перший раз поливати люцерну треба після того, як рослина досягла висоти 15 см. Другий раз поливають у фазі бутонізації (приблизно друга третина червня). Потім зволожують ґрунт після першого скошування. Варто уникати надмірного поливу.

Перший раз рослину скошують, коли з’являються суцвіття, потім — під час цвітіння. Зріз повинен бути на рівні 7-8 см. Двох-трьох скошувань достатньо — потім рослина буде запасатися поживними речовинами для того, щоб перезимувати.

Азотні добрива для люцерни не використовують, адже рослина накопичує цю речовину в ґрунті самостійно. Можливо робити це лише в початковий період росту.

Врожай для кормових цілей

Щоб зібрати урожай на кормові цілі, висівають на гектар 16-18 кг насіння. Роблять це у рядковий спосіб. Глибина загортання може бути такою:

  • важкі ґрунти — 1-2 см
  • середньосуглинкові — 2-3 см

Шар ґрунту обов’язково повинен бути вологим. Висівають культуру навесні або на початку літа. Оболонку насінин механічно травмують для того, щоб воно краще сходило.

Таким чином, під час вирощування кормової люцерни варто дотримуватися наступних правил:

  • Правильний строк сівби.
  • Висока якість ґрунту.
  • Оптимальна вологість ґрунту.
  • Правильна глибина загортання.
  • Сприятливі умови для росту.
  • Післяпосівне коткування.

Щоб підвищити продуктивну довговічність культури, поле розділяють на 4-5 секторів, а потім скошують у різні періоди. Перший можна скосити під час фази бутонізації, а останній — під час масового цвітіння. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf