Малина: вирощування та догляд

Малину здавна цінують за чудові смакові якості та лікувальні властивості: у цій ягоді багато вітаміну С та саліцилової кислоти. Плодоносити ця культура починає вже на наступний рік після висаджування, а приблизно на третій-п’ятий рік можна отримати понад 70 центнерів малини з гектара. 

Малина: вирощування та догляд | MIZEZ

Як правильно вирощувати малину?

Ґрунт. Протягом усього періоду вегетації треба проводити до 10 розпушувань ґрунту в міжряддях (на глибину від 5 до 8 см), щоб не допустити появи бур’янів. Восени міжряддя слід розпушити на глибину в середньому 13 см. 

Спосіб вирощування. Загалом є два способи вирощування малини: кущовий і смуговий. 

  • Кущовий спосіб використовується переважно на присадибних ділянках. Кущ формується з одного-трьох найбільш потужних стебел, а всі дрібні зазвичай видаляють.
  • Смуговий спосіб застосовується для вирощування ягоди у промислових масштабах. Із сильних пагонів формуються смуги 30–40 см завширшки. Слабкі пагони видаляються. Зазвичай, на 1 погонний метр смуги цілком достатньо залишати від 10 до 12 потужних кущів малини.

Догляд за культурою. Вирощуючи малину, не забувайте своєчасно обрізати пагони. Після збирання врожаю слід видалити дворічні стебла. А весною стебла зазвичай обрізають над розвиненою брунькою на висоті 150–160 см.

Підживлення. Під однорічні та дворічні кущі навесні вносять азотні добрива — 60 кг діючої речовини на гектар. Коли малина досягне трирічного віку, восени під час оранки слід вносити вже мінеральні добрива (в середньому 50 кг на гектар) та раз на кілька років — органічні. 

Полив. Малина є вологолюбною культурою, тому слід не забувати про регулярний полив, особливо у південних областях. Дуже ретельно рослину слід поливати під час цвітіння та у період збору ягід. 

Які сорти краще висаджувати українським аграріям?

Одними з кращих сортів цієї ягоди спеціалісти називають такі: Осіння, Космічна, Персея, Саня, Феномен. 

Вирощуйте малину правильно й вона обов’язково віддячить вам хорошим урожаєм!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf